Hlavní obsah

Olympijský šampion Pidcock slaví titul mistra Evropy v cross country, Cink sedmnáctý

Pro titul mistra Evropy v cross country na horských kolech si v Mnichově suverénně dojel olympijský vítěz Thomas Pidcock z Británie. Nejlepší z kvarteta českých bikerů Ondřej Cink skončil sedmnáctý.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Thomas Pidcock je mistrem Evropy v cross country

Článek

Třiadvacetiletý Pidcock potvrdil dnešním prvenstvím pověst jednoho z nejlepších světových cyklistických univerzálů. Olympijský vítěz na horských kolech z Tokia se letos v lednu stal mistrem světa v cyklokrosu a následné úspěšné působení na silnici korunoval vítězstvím v horské etapě Tour de France s cílem na Alpe d'Huez. Předtím si stihl "odskočit" k bikům a v květnu vyhrál závody Světového poháru v Albstadtu a Novém Městě na Moravě, což byly dosud jeho jediné letošní starty na horských kolech.

V Mnichově musel Pidcock startovat až z čtvrté řady a chvíli mu trvalo, než se propracoval vpřed. Ve čtvrtém z osmi okruhů se však dostal do čelní skupiny a od pátého kola na deštěm zvlhlé trati jezdil sám. Před zbytkem pole si udržoval téměř půlminutový náskok, který umožnil soupeřům stáhnout až zřetelným zvolněním v závěru.

Další místa na stupních vítězů obsadili stejní cyklisté jako loni v Novém Sadu. S odstupem 11 sekund dojel opět druhý Sebastian Fini Carstensen z Dánska a druhý bronz získal Švýcar Filippo Colombo. Jeho krajan Lars Forster skončil při obhajobě zlata sedmý. Na poslední chvíli do závodu nenastoupil jiný favorizovaný Švýcar Mathias Flückiger, jenž má pozastavenou činnost kvůli dopingu.

Cink se držel v čelní skupině pouze v úvodních fázích závodu a poté už tempu nejlepších nestačil. Postupně klesal až na sedmnácté místo, které obsadil s odstupem 2:13 za Pidcockem.

Šestinásobný mistr republiky absolvoval první závod po třech týdnech od Světového poháru v USA, kde jel pouze short track, protože se nakazil koronavirem. Mistrovství Evropy zařadil do svého programu až následně i kvůli blížícímu se mistrovství světa v Les Gets, které se pojede příští týden.

Zbývající tři čeští bikeři dojeli ve čtvrté desítce. Jan Škarnizl byl 34., Lukáš Kobes 36. a Marek Rauchfuss 40.

V sobotu pojedou v Mnichově cross country ženy včetně čtyř Češek.

Mistrovství Evropy v cross country na horských kolech v Mnichově - muži:
1. Pidcock (Brit.) 1:18:09
2. Carstensen (Dán.) -11
3. Colombo (Švýc.) -12
4. Koretzky (Fr.) -18
5. Litscher (Švýc.) -21
6. Schuermans (Belg.) -25
...17. Cink -2:13
34. Škarnitzl -3:36
36. Kobes -3:59
40. Rauchfuss (všichni ČR) -4:45.

Reklama

Související témata: