Hlavní obsah

Oslní potlučení favorité? Kdo jsou největší favorité Tour de France 2020?

Praha

Nečitelná, nepředvídatelná a plná překvapení. Tour de France 2020 slibuje po sezoně poznamenané pandemií koronaviru mimořádnou podívanou. Tři týdny závodění po měsících nečinnosti jen částečně ukázaly, kdo během „domácího vězení" svědomitě plnil tréninkové úkoly. Až bitvy na francouzských cestách ukážou skutečnou připravenost hvězd pelotonu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Egan Bernal z Kolumbie na archivním snímku ve žlutém trikotu při Tour de France.

Článek

V popředí celkového pořadí by se měli pohybovat podle očekávání lídři Ineosu, týmu Jumbo-Visma a domácí miláček Pinot. Kromě stálic pelotonu však v záloze číhají i další borci jako Mikel Landa (Bahrajn-McLaren), Rigoberto Urán (Education First), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a mnozí další. Kdo jsou však hlavní favorité Tour de France 2020?

Primož Roglič, Jumbo Visma

Hlavní favorit. Třicetiletý Slovinec a bývalý skokan na lyžích oslnil minulý rok při Vueltě, kde naprosto dominoval. Má k ruce fantastický tým. Po restartu letošní sezony zářil až do Critérium du Dauphiné, které opustil po pádu. Je otázkou, zda jej karambol dramaticky nepoznamená?

Egan Bernal, Ineos

Nejmladší vítěz v poválečné éře. Vyhrál nejslavnější závod planety jako první Kolumbijec. Ineos nenominoval předešlé vítěze Frooma a Thomase, a tak na bedrech třiadvacetiletého mladíka bude obrovský tlak. Stejně jako Roglič odstoupil z Critérium du Dauphiné kvůli zranění zad.

Foto: Sport.cz

Šampion Tour de France Egan Bernal

Thibaut Pinot, Groupama-FDJ

Třicetiletý borec pojede osmou Tour a celá Francie doufá, že po pětatřiceti letech vybojuje pro pořadatelskou zemi vítězství. Minulý rok z boje o prvenství odstoupil v slzách kvůli zranění. Celkem nedokončil Starou dámu čtyřikrát. Ale v generálce při Dauphiné byl druhý a tvrdí, že je ve stejné formě jako před rokem.

Tadej Pogačar, UAE Team Emirates

Jednadvacetiletý slovinský klenot oslnil při Vueltě, kde vyhrál tři etapy a celkově byl třetí. Při premiéře na Grand Tour a první sezoně ve World Tour! V úvodu restartované sezony zajel skvěle klasiku Milán-San Remo, byť to nebyl závod pro vrchaře. Na Tour nebude Pogačar pod tlakem a má k ruce fantastický tým. Aru, Formolo a De La Cruz jsou silní v kopcích.

Tom Dumoulin, Jumbo Visma

Nizozemský borec za sebou má prapodivnou sezonu. Po pádu při Giru 2019 následně musel se zraněným kolenem na operaci a vytrucoval si odchod ze Sunwebu. Před dvěma lety byl na Tour druhý, má zkušenosti a bude mu vyhovovat fakt, že hlavní pozornost v týmu bude upřena k Rogličovi.

Emanuel Buchmann, Bora-Hansgrohe

Před rokem německý borec překvapil čtvrtou příčkou. Při generálce na Dauphiné ukazoval „silné nohy", jenže kvůli pádu závod předčasně opustil a je otázka, zda se z karambolu dokáže oklepat.

Nairo Quintana, Arkéa-Samsic

Přestoupil do druhé divize, ale nenechte se ošálit. Odchod z Movistaru byl pro kolumbijského vrchaře vysvobozením. Už žádné dohody o pozici. Je nezpochybnitelným lídrem, což mu sedí. Ovládl Tour de La Provence, pak Tur du Var, jednu etapu při Paříž Nice, kde upadl, a po restartu sezony byl třetí Tour de l´Ain. V letech 2013 a 2015 byl na Tour druhý, o rok později třetí. Nyní je znovu připraven k boji o žlutý trikot.

Julian Alaphilippe, Deceuninck Quick Step

Charismatický Francouz určitě nepatří k hlavním aspirantům boje o celkové pořadí. Jenže minulý rok celá pořadatelská země viděla, jaké kouzlo a příval energie dává žlutý dres. Loulou, jak je přezdíván, nakonec sen nenaplnil, ale kdo ví,

Reklama