Hlavní obsah

Paráda! Česká bikerka skončila v závodě SP třetí. Tvarůžková obsadila sedmé místo

Nové Město na Moravě

Bikerka Karolína Bedrníková skončila v závodě Světové juniorské série v Novém Městě na Moravě třetí. Úspěch českých barev podtrhla šestým místem Aneta Novotná. Suverénně zvítězila Rakušanka Mona Mitterwallnerová. V závodě juniorů byl David Šulc sedmý, vyhrál Dán Tobias Lillelund. Bikerka Tereza Tvarůžková dojela v druhém závodě Světového poháru cross country sedmá v kategorii do 23 let. V mužské třiadvacítce slavil stejně jako ve čtvrtek Brit Thomas Pidcock, nejlepším Čechem byl sedmadvacátý Josef Jelínek.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Česká závodnice Karolína Bedrníková dojela v závodě Světové juniorské série v Novém Městě na Moravě třetí.

Článek

Jednadvacetiletá Tvarůžková se od začátku držela v první desítce a nakonec uhájila sedmou příčku, z níž měla při dojezdu očividnou radost. "Jsem naprosto šťastná. A jsem ráda, že můj trenér měl pravdu. Před čtvrtečním závodem řekl, že to bude top 10, já byla desátá. Včera mi řekl pro dnešní závod top 7, z čehož jsem byla trochu zaražená, ale je to tam. Jsem opravdu nadšená," pochvalovala si Tvarůžková.

Na vítěznou Nizozemku ztratila tři minuty. Alvaradová projela cílem o 19 sekund před Italkou Marikou Tovovou, o dalších 20 vteřin zpět zůstala Francouzka Helene Clauzelová. Do první třicítky se z Češek vešla ještě devětadvacátá Tereza Neumanová.

Jednadvacetiletý Pidcock, jenž září v terénu i na silnici, se odpojil od vedoucí skupinky po polovině závodu a vyhrál s více než minutovým náskokem. Druhý byl Američan Christopher Blevins, třetí místo vybojoval znovu po dvou dnech Švýcar Vital Albin. Jelínek byl jediným českým zástupcem v první čtyřicítce. Na vítěze měl víc než šestiminutové manko.

"Pro mě je to zlepšení jak výkonnostně a výsledkově, tak i po té taktické stránce, že jsem si to pohlídal na začátku a měl jsem dobrý start. Postupně jsem se tím svým tempem prokousával dopředu, tady na té trati se nevyplatí si to švihnout. Jel jsem si své, snažil se to držet a myslím, že se to vyplatilo. Jsem spokojený, protože výkonnost jde i směrem k mistrovství světa nahoru," řekl Jelínek, ve čtvrtek čtyřiačtyřicátý.

V závodě Světové juniorské série vybojovala Karolína Bedrníková bronz. Úspěch českých barev podtrhla šestým místem Aneta Novotná. Suverénně zvítězila Rakušanka Mona Mitterwallnerová. V závodě juniorů byl David Šulc sedmý, vyhrál Dán Tobias Lillelund.

Bedrníková se už v zaváděcím okruhu drala dopředu a nakonec nestačila jen na skvěle jedoucí Mitterwallnerovou a Francouzku Olivii Onestiovou. Mitterwallnerová vyhrála o více než tři a čtvrt minuty, na stříbro ztratila Bedrníková půl minuty.

"Prožívám neskutečné pocity. Už od začátku jsem se cítila hrozně silná, v technice i v kopcích mi to šlo úplně super. Byl to sice hodně dlouhý a náročný závod, ale jak jsem se cítila dobře, tak to pro mě nebyl žádný problém," pochvalovala si v cíli Bedrníková.

"Od startu jsem se snažila to nepřepálit, jet si svoje tempo a postupně se dostávat dopředu. Tím, že jsem startovala ze třetí řady, jsem nemohla vypálit hned od startu. Ale právě tím, že jsem si jela svoje tempo a neřešila ostatní, se mi jelo tak dobře celou dobu. Až v úplně posledním kole mě tam jedna soupeřka dojížděla. Bylo to fakt kousek, ale já se snažila jet, co to šlo, abych udržela to třetí místo," dodala Bedrníková.

Šulc zaostal mezi juniory za Lillelundem o dvě a půl minuty, čtrnáctý skončil Jan Zatloukal. "Měl jsem skvělé nohy a neudělal jsem jedinou chybu, jsem moc spokojený. Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších závodů v životě, ne-li vůbec nejlepší," pochvaloval si Šulc.

Lillelund absolvoval závod o půl minuty rychleji než jeho krajan Oliver Solvhoj. Na stupních vítězů je doplnil Američan Bjorn Riley, jenž dojel čtyři sekundy za Solvhojem.

V neděli zakončí celý program dvou po sobě jdoucích dílů SP závody obou elitních kategorií. Na startu by měl být již také držitel olympijského zlata (2012) a stříbra (2016) Jaroslav Kulhavý.

Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě - cross country:
Světová juniorská série:
Junioři (22,3 km):
1. Lillelund (Dán.) 1:08:00,
2. Solvhoj (Dán.) -30,
3. Riley (USA) -34,
...
7. Šulc (ČR) -2:27,
14. Zatloukal (ČR) -3:28,
40. Žvak (ČR) -8:07,
45. Holub (ČR) -9:17,
48. Voženílek (ČR) -9:23.
Juniorky (18,4 km):
1. Mitterwallnerová (Rak.) 1:04:21,
2. Onestiová (Fr.) -3:18,
3. Bedrníková (ČR) -3:48,
...
6. Novotná (ČR) -5:34,
12. Obořilová (ČR) -7:50,
16. Holubová (ČR) -8:46,
21. Kadlecová (ČR) -10:15,
30. Vaverková (ČR) -14:22,
35. Krutílková (ČR) -1 kolo,
40. Hovorková (ČR) -2 kola.
Ženy do 23 let (22,2 km):
1. Alvaradová (Niz.) 1:19:50
2. Tovová (It.) -19
3. Clauzelová (Fr.) -39
...7. Tvarůžková -3:02
29. Neumanová -9:11
37. Kučerová -11:58
Sásková (všechny ČR) nedojela
Muži do 23 let
1. Pidcock (Brit.) 1:15:57
2. Blevins (USA) -1:08
3. Albin (oba Švýc.) -1:30
...27. Jelínek -6:10
46. Kučera -9:37
50. Bartek -9:46
51. Jirouš -9:47
55. Skála -12:01
63. Elčkner

Reklama