Hlavní obsah

Patnáct let čekání na vítězství skončilo. Obrovská radost, slavila celá Francie a hned dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct let. Tak dlouho čekal francouzský cyklistický poklad, stáj Cofidis, na etapové vítězství při slavné Tour de France. Ve druhé etapě uťal nekonečné čekání Victor Lafay, když to nandal favoritům a rozjásal fanoušky. „Čekání bylo opravdu dlouhé, mnohokrát byli blízko, musela to obrovská radost," konstatuje dvojnásobný účastník Tour Petr Vakoč ve Studiu TOUR na Sport.cz. „Bylo hezké sledovat a číst, jak to lidé Cofidisu přejí. Tour píše krásné příběhy," dodává Matěj Vybíral, cyklistický redaktor Sport.cz. A co víc, ve čtvrtek slavil Cofidis i Francie znovu, když dvanáctou etapu ovládl pro změnu po úniku Španěl Ion Izagirre.

Cofidis se dočkal po 15 letech etapového triumfu, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek

Novinář přiznává, že jej překvapilo jméno prvního vítěze etapy v barvách Cofidisu na Tour po dlouhých letech. „Na něj bych si nevsadil, ale ukázal, že má parádní nohy. Už v první etapě držel krok s favority a v té druhé za to vzal kilometr před cílem a zaskočil všechny elitní závodníky," oceňuje Vybíral. „Načasoval parádně útok a nikdo ho nechytil."

Řeč přišla i na lídra Cofidisu, kterým je Guillaume Martin. V průběžném pořadí mu zatím patří třinácté místo (v době natáčení Studia TOUR byl sedmnáctý) a čeká se, že zaútočí na pozici v elitní desítce. „Má velkou šanci," myslí si Vakoč a neváhá se vysvětlit, proč si to myslí. „V závěrečných etapách se jedou vlastně dva závody. Ten první o celkové pořadí. A pak ten druhý o TOP desítku a pořadí v etapách. Má dobrou výchozí pozicí," míní Vakoč.

Petr Vakoč si také myslí, že bez šance na etapové vavříny není ani sprinter Bryan Coquard. „Je hodně vidět, snaží se dojíždět vepředu," souhlasí novinářský expert ze Sport.cz. „Pokud se nestane něco neočekávaného, tak ale zelený trikot doveze do Paříže Philipsen. „Ale etapu by vyhrát mohl, je v dobré formě a přijde chvíle, kdy bude mít i potřebné štěstí," dodává cyklista, který absolvoval dva ročníky Staré dámy.

STUDIO TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Nakonec to netrvalo ani tak dlouho a Cofidis se dočkal vítězství v etapě i podruhé. Ve čtvrtek dojel Izagirre do cíle v Belleville-en-Beaujolais s téměř minutovým náskokem a slavil druhý etapový triumf na Tour v kariéře. Poprvé byl za hvězdu Tour v roce 2016. I tak se mu ale v cíli dojetím leskly oči a radost tryskala do všech stran.

Dosáhne Cofidis letos na vítězný etapový hattrick? Čas má tým až do příští neděle, kdy závod vyvrcholí tradičně v Paříži.

Reklama