Hlavní obsah

Druhá výhra pro Španělsko a Cofidis na letošní Tour! Ion Izagirre triumfoval z úniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před startem tohoto ročníku Tour de France čekala španělská cyklistika na etapové prvenství pět let, francouzský tým Cofidis pak dokonce patnáct ročníků. Díky Ionu Izagirreovi však oba mají na letošní Staré dámě už druhý triumf. Čtyřiatřicetiletý Bask ve 12. etapě nastoupil ze skupiny uprchlíků v posledním stoupání, vypracoval si rozhodující náskok a závěrečný sjezd do cíle už zvládl. Hlavní favorité i přes počáteční chaos dojeli pohromadě.

Cofidis se dočkal po 15 letech etapového triumfu, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Žádné šetření na Alpy. Čtvrteční etapa, do níž už nenastoupil po trápení sprinter Fabio Jakobsen, se jela už od startu v drtivém tempu. Snad polovina pelotonu cítila šanci dostat se do úniku a útočit na prvenství. Cyklisty totiž čekalo hned pět hodnocených stoupání třetí a druhé kategorie.

Jelo se tak ostře, že se startovní pole rozdělilo do několika skupin. V té hlavní chyběli v jednu chvíli například Meintjes s Kussem, kteří se pohybují na hraně elitní desítky. Peloton potkal také nepříjemný pád, po němž musel odstoupit už třetí závodník z Astany David de la Cruz.

STUDIO TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Úspěšný únik se povedlo vytvořit až přibližně po 70 sedmdesáti kilometrech. K původní šestici se přidalo ještě dalších sedm jezdců, mezi nimiž byl vedle Izagirrea i jeho týmový kolega z Cofidisu Martin, dále třeba Pinot, Alaphilippe, Burgaudeau, van der Poel nebo dvojice z Movistaru Jorgensen a Guerreiro.

Tato skupina už si vytvořila dostatečný náskok na peloton. Čekaly ji ještě dvě stoupání druhé kategorie a sjezd do cíle. Nastoupil univerzál Mathieu van der Poel, který přelétl první vrchol a ve sjezdu se snažil poodjet tak, aby si vytvořil polštář do posledního kopce, protože nepatřil k nejsilnějším vrchařům.

Za ním vyrazili Pinot s Jorgensonem, pozdější vítěz Izagirre už nestíhal, ale v závěrečném stoupání na Croix Rosier ještě zabral a skupina se zase sjela, i když už jen v osmi lidech. A Ion Izagirre, mladší z bratrské dvojice, hned nastoupil. Na jeho útok nikdo nezareagoval. Pronásledovat se ho snažili Jorgenson s Burgedeauem, kteří měli nejvíc sil, ale všechny nástupy výborně pokryl parťák Guillaume Martin.

Tahle spolupráce Cofidisu zafungovala a 34letý Španěl si ve skvělém tempu v závěrečném sjezdu a rovince dojel pro druhé vítězství na Tour de France v kariéře, celkově čtvrté na závodech Grand Tour.

A tak se v cíli naprosto vyčerpaný skácel a nestyděl se za slzy dojetí, zatímco slavil se svým týmem. „Konečně je to pro nás vydařená Tour, už máme druhou výhru," radoval se Izagirre.

Přitom v letošním ročníku zatím vůbec nebyl vidět. „Nedařilo se mi dostávat do úniků, teď to konečně klaplo. Cítil jsem se dobře, dokázal jsem se v posledním stoupání vrátit do vedoucí skupiny a poté si vybudovat náskok," liboval si.

Závěrečných třicet kilometrů už zvládl. „Nebyl jsem si jistý, jestli to bude stačit, ale věřil jsem svým schopnostem. Jelo se mi dobře. A je z toho vítězství, prostě paráda," usmíval se.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Roanne - Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km):
1. Izagirre (Šp./Cofidis) 3:51:42
2. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies)
3. Jorgenson (USA/Movistar) oba -58
4. Benoot (Belg./Jumbo-Visma) -1:06
5. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -1:11
6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:13.
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 50:30:23
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17
3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22
5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -4:34
6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39.

Reklama

Související témata: