Hlavní obsah

Peloton na Giru 2024 čeká i přejezd přes obávané Stelvio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěze 107. ročníku Gira d'Italia v příštím roce možná určí až předposlední etapa, v níž na závěr třítýdenního závodu cyklisty čeká těžká horská prověrka. Peloton na úvodní Grand Tour v roce 2024 absolvuje mimo jiné výstup přes obávaný průsmyk Stelvio. Podle organizátorů, kteří dnes představili kompletní trasu, budou muset být uchazeči o růžový dres připraveni čelit výzvám od prvního do posledního dne.

Foto: Jaroslav Svoboda

Ilustrační foto.

Článek

Giro odstartuje 4. května z Venaria Reale a vyvrcholí 26. května v Římě. Po úvodních třech etapách v Piemontu sestoupí peloton do Neapole a poté se přes východní pobřeží Itálie vrátí do Alp a Dolomit.

První týden nabídne mimo jiné 6. etapu připomínající klasiku Strade Bianche se šotolinovými cestami, následovanou časovkou jednotlivců na 37,2 km. První velkou vrchařskou zkoušku nabídne 8. etapa s dojezdem na 1450 m vysoký Prati di Tivo. V závěru druhého týdne je na programu druhá časovka na 31 km, po níž budou následovat tři těžké horské etapy.

Týden uzavře 15. etapa s dojezdem do Livigna, po druhém dni volna bude následovat trasa přes Stelvio v nadmořské výšce 2758 m a 17. etapa, která vyvrcholí výjezdem do průsmyku Brocon (1616 m nad mořem) s průměrným stoupáním jedenáct procent. Definitivní rozhodnutí o vítězi Gira před dojezdem do Říma může padnout až ve 20. etapě, v níž peloton musí dvakrát zdolat vrchol Mont Grappa (1775 m).

„To je etapa, která upoutala moji pozornost,“ uvedl na představení trasy Slovinec Primož Roglič, který vyhrál letošní Giro díky vítězství v časovce v předposlední etapě.

Celkem na závodníky čeká 3319 km, čtyři etapy měří více než 200 km. Peloton za tři týdny nastoupá 42.900 výškových metrů, což je podle pořadatelů o 20 procent méně než letos.

Reklama

Související témata: