Hlavní obsah

Pogačar v krizi? Nikdy se nevzdává, varuje Vingegaard. Obhájce prvenství na Tour ukázal sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový obrázek během jejich tříleté rivality na Tour de France mnohokrát k vidění nebyl. Jonas Vingegaard vyskočil ze sedla, drtivě nastoupil a jen se ohlížel, kde zůstal viset jeho hlavní rival Tadej Pogačar. Slovinec se ani nepokusil o reakci. První opravdové měření sil letošního ročníku jasně vyznělo pro dánského obhájce celkového prvenství. „Náskok na Pogačara je slibný, ale Tadej se nikdy nevzdává. Tour je ještě pořádně dlouhá,“ varoval Vingegaard.

Ustojí Vingegaard roli favorita? Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Znovu se ukázala i síla jeho stáje Jumbo-Visma. Nizozemský tým vyslal tři cyklisty do početného úniku, všichni se postupem času stáhli ke svému lídrovi. UAE Team Emirates naopak chtěl chránit žlutý trikot Yatese a táhl peloton, kvůli čemuž mu nakonec chyběly síly v závěru.

Pogačar zůstal sám, zatímco Vingegaardovi stále jel skvělé tempo klíčový domestik Sepp Kuss. „Připravil mi to a já jsem pak zaútočil. Cítil jsem se dobře," líčil pro Eurosport 26letý dánský vrchař. A od hlavního konkurenta se hned vzdálil. „Slabinu jsem na něm neviděl. Soustředil jsem se hlavně na sebe a zkusil jsem to," pokračoval.

Sestřih páté etapy slavné Tour de FranceVideo: sntv

Sám vítěz Tour de France z let 2020 a 2021 v rozhovoru nepřipouštěl nějakou krizi. „Nebyl to tak těžký den, ale nebyl jsem tak dobrý jako Jonas. Na chvíli jsem se přestal cítit dobře, ale věřím, že se vrátím do pohody," doufá 24letý Pogačar poté, co ztratil na Vingegaarda přes minutu. Symbolicky jen o pár hodin dříve jeho přítelkyně Urška Žigartová musela odstoupit po pádu ze ženské verze italského Gira.

„Viděli jsme můj limit. Ale pořád mám velkou motivaci, vezmeme to den po dni," přislíbil. Po první horské zkoušce už ale oba hlavní favorité tuší, že si budou muset dát pozor i na Jaie Hindleyho. Ten totiž využil úniku a dojel si pro vítězství v etapě. Navíc získal i žlutý trikot a v průběžném pořadí Tour je o 47 sekund před Vingegaardem. „Budeme si ho muset hlídat," uvědomoval si Dán.

Australský vítěz Gira z loňského roku byl sám překvapený, jak mu první pyrenejský den všechno úplně vyšlo. „Takový plán jsem úplně neměl. Spíš jsem improvizoval. A najednou jsem se objevil ve vedoucí skupině. Užíval jsem si to," popisoval své snažení. V závěrečném kopci utrhl i Rakušana Galla a stíhací jízda Vingegaarda už přišla pozdě.

„Je to neskutečné. Nemám slov. Sportovní ředitelé mě přes vysílačku hnali do cíle. Moc jsem toho neslyšel, jen jsem se snažil najet co nejvíc času. A je z toho i žlutý dres, prostě úžasné," rozplýval se Hindley.

Ve 27 letech jede vrchař z týmu Bora-hansgrohe svou první Tour. „Nevěděl jsem, co očekávat. Bylo těžké hned mít nejvyšší cíle. Ale věřím si. Teď ještě víc," usmál se po jednom ze svých největších úspěchů. A ve zbytku závodu bude chtít potrápit i dva největší favority. Těžký úkol ho čeká hned ve čtvrtek, kdy se pojede i přes slavný Tourmalet.

Reklama

Související témata: