Hlavní obsah

Pogačar vítězem zabijácké pyrenejské etapy na Tour, do žlutého jde ale Vingegaard!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva nejlepší vrchaři současnosti znovu rozdrtili veškerou konkurenci. V náročné pyrenejské etapě na Tour de France měl sice měl převahu tým Jumbo-Visma, ale do závěrečného stoupání ušetřil více sil Tadej Pogačar. Ten stáhl na Jonase Vingegaarda 28 sekund, ovšem ve žlutém trikotu Jaie Hindleyho střídá dánský obhájce prvenství.

Sestřih šesté etapy cyklistické Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Do úniku dvacet jezdců

Skupina uprchlíků se tentokrát tvořila delší dobu. Postupem času se trochu rozšiřovala. Nechyběl v ní například Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Michal Kwiatkowski nebo Neilson Powless, který si chtěl zpátky vzít puntíkatý trikot.

Ačkoliv nejlépe postavený závodník z této skupiny ztrácel na Jaie Hindleyho ve žlutém trikotu přes sedm minut, v čele pelotonu pracoval právě tým Bora-hansgrohe australského vrchaře a nepouštěl únik na výraznější než čtyřminutový odstup. Stoupání první kategorie na Col d'Aspin ovládl Powless, ale to nejtěžší cyklisty teprve čekalo.

Velká převaha Jumba

Velká skupina uprchlíků se ve stoupání na proslulý Tourmalet dost prořídla, stejně tak se rozpadl i peloton. Vražedné tempo totiž nastolili domestici nizozemského Jumbo-Visma Kelderman s Kussem, za nimiž už se vyváželi pouze hlavní favorité Vingegaard s Pogačarem. Hindley ve žlutém trikotu i další jezdci na celkové pořadí nestačili.

Dánský obhájce prvenství zkoušel zaútočit, ale oproti včerejšku se ho Slovinec držel jako klíště. Dvojice velmi rychle stahovala manko na čelo a na Tourmaletu, na nějž jako první vystoupal Nor Johannessen, už ztrácela pouze čtyřicet sekund.

Šance úniku na vítězství v etapě se tak snížila na minimum. Navíc k Vingegaardovi se stáhl ještě van Aert, jenž strávil většinu etapy v úplném čele závodu, a dotáhl oba favority do vedoucí skupinky, kde ještě bojovali Kwiatkowki, Shaw, Guerreiro, Johannessen a Powless.

Bitva hvězd na závěr

O vítězství se ale podle očekávání porvali dva největší favorité na celkové vítězství. Ačkoliv se Pogačar celý den vezl na zadním kole Dána, ukázal, že po včerejším slabším dni rozhodně není na odpis. Necelé tři kilometry před koncem vítěz Tour z let 2020 a 2021 zaútočil a reakce Vingegaarda nepřišla.

Slovinský vrchař ve zbytku dlouhého, ale ne příliš prudkého stoupání na Cauterets najel na svého úhlavního rivala 24 sekund, další čtyři navíc přidal díky bonifikaci za vítězství. Do žlutého trikotu sice jde Vingegaard, ale na Pogačara má náskok už jen 25 vteřin. Australan Hindley si vedení v celkovém pořadí užil jen jednu etapu, celkově zůstává třetí.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa (Tarbes - Cauterets-Cambasque, 145 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:54:27
2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -24
3. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -1:22
4. Guerreiro (Portug./Movistar) -2:06
5. Shaw (Brit./EF Education-EasyPost) -2:15
6. Hindley (Austr./BORA-hansgrohe) -2:39
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 26:10:44
2. Pogačar -25
3. Hindley -1:34
4. S. Yates (Brit./Jayco - AlUla) -3:14
5. Rodríguez (Šp./INEOS Grenadiers) -3:30
6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -3:40

Reklama

Související témata: