Hlavní obsah

Už jsem myslel, že pojedu domů, líčí Pogačar po desáté výhře na Tour. Jdu si pro tebe, Marku!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dvou nejlepších cyklistech současnosti není pochyb. Zatímco Jonas Vingegaard utrhl Tadeje Pogačara v první pyrenejské etapě na letošní Tour de France, slovinský vítěz Staré dámy z let 2020 a 2021 si přichystal odvetu o den později. Na legendárním Tourmaletu ustál převahu Jumbo-Visma a v závěrečném stoupání na Cauterets sám zaútočil. Úspěšně. „Nevidím to jako odvetu. Chtěl jsem prostě vyhrát etapu a získat nějaký čas,“ popisoval Pogačar.

Bude znovu zářit Tadej Pogačar. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Hned je všechno jinak. Středeční etapa nastínila, že ve výrazně větší pohodě je obhájce titulu. „Bylo neuvěřitelné, co Jonas předvedl. Začal jsem si myslet, že pokud na Tourmaletu odpadnu, tak se můžu sbalit a jet domů," usmívala se slovinská hvězda.

To se ale nestalo. „Naštěstí jsem měl tentokrát lepší nohy a zvládl jsem se vyvézt celkem pohodlně," pokračoval Pogačar. Přitom na všechno byl skoro sám. Naopak Vingegaard se mohl opřít o skvělou práci parťáků Keldermana, Kusse a v neposlední řadě Van Aerta. „Sehráli jsme to skvěle, přesně podle plánu," pochvaloval si v rozhovoru pro Eurosport hlavní domestik Sepp Kuss.

„Ale ukázalo se, že Pogačar je bojovník. Neskutečné, co předvedl," smekl před lídrem stáje SAE Team Emirates. Ten se celou 6. etapu držel jako stín zadního kola svého rivala. A zaútočil necelé tři kilometry před cílem. „Když jsem cítil, že nastal správný moment, tak jsem to zkusil. A vyšlo to," radoval se. „Cítím se mnohem lépe než ve středu, je to úleva," líčil.

Ve žlutém trikotu přesto Australana Hindleyho vystřídal Vingegaard. „Ale bude to pekelný souboj až do Paříže. Chtěli jsme Tadeje otestovat, ale očividně se cítil o dost líp než ve středu," usuzoval dánský obhájce

Pogačar na něj stáhl ztrátu v průběžném pořadí Tour na pouhých 25 sekund. „Odstup je perfektní. Bude to parádní bitva až do konce Tour," věří také 24letý Slovinec. Navíc zapsal už desátý etapový triumf na Tour de France. To vše během svých čtyř účastí, tento ročník navíc ještě zdaleka nekončí.

A tak už se vidí, jak dorovnává rekordmany s 34 vítězstvími Eddyho Merckxe a Marka Cavendishe, jenž letos jede svůj poslední ročník Staré dámy. „Jdu si pro tebe, Marku!" vzkázal mu rozesmátý Pogačar. „Ne, dělám si srandu," doplnil v dobré náladě.

Reklama

Související témata: