Hlavní obsah

Horor pro mistra světa! Chvíle hrůzy zažil i pozdější vítěz Pogačar

Cyklistický závod Strade Bianche vyhrál po divokém průběhu Slovinec Tadej Pogačar. Dvojnásobný šampion Tour de France si na toskánských silnicích dojel pro čtvrté letošní vítězství ve WorldTour.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih cyklistického závodu Strade BiancheVideo: sntv

 
Článek

Pogačarovi vyšel útok zhruba 50 kilometrů před cílem. Sólovou jízdou si vypracoval minutový náskok a v 16. ročníku populární klasiky si dojel suverénně pro premiérový úspěch.

Druhý dorazil do cíle na náměstí Piazza del Campo v Sieně španělský veterán Alejandro Valverde, jedenačtyřicetiletý exmistr světa ztratil na Pogačara 37 sekund. Třetí byl Dán Kasper Asgreen.

Pogačara nevyvedl z míry ani hororový hromadný pád, do kterého se zapojil přibližně 100 kilometrů před cílem. Na jednom z šotolinových úseků cyklisté doplatili na poryv větru. Divoký pád předvedl zejména úřadující mistra světa Francouz Julian Alaphilippe. Vítěz Strade Bianche z roku 2019 také dál bojoval v popředí, ale v závěru odpadl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hororový pád během cyklistického závodu Strade BiancheVideo: sntv

Pogačar potvrdil skvělou formu v úvodu sezonu, kterou už proměnil ve dvě etapová vítězství a celkový triumf v závodě Kolem Spojených arabských emirátů.

"Tohle vítězství je fantastické. Až do posledních kilometrů jsem si nebyl jistý, že to vyjde. I v posledním stoupání jsem se pořád ohlížel. Mám obrovskou radost," uvedl třiadvacetiletý Slovinec.

Na startu tentokrát nebyl žádný český cyklista. Zdeněk Štybar, který závod vyhrál v roce 2015 a v dalším ročníku skončil druhý, místo toho pojede od neděle etapový podnik Paříž - Nice.

Cyklistický závod Strade Bianche (WorldTour) - 184 km:
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:47:49
2. Valverde (Šp./Movistar) -37
3. Asgreen (Dán./Quick-Step Alpha Vinyl) -46
4. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -1:07
5. Bilbao (Šp./Bahrain-Victorious)
6. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -1:09
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.