Hlavní obsah

Pogačar zaútočí na zlatý hattrick z Tour de France! Kdo ho může ohrozit?

Osm cyklistů v historii dokázalo Tour de France, nejslavnější cyklistický závod planety, vyhrát minimálně třikrát. Třiadvacetiletý Tadej Pogačar se může brzy zařadit mezi vyvolené. Slovinec v barvách UAE Emirates bude od 1. července při 109. ročníku útočit na zlatý hattrick.

Vyhraje Tour opět Pogačar? Koho letos favorizují Ján Svorada nebo Zdeněk Štybar? Video: Sport.cz

 
Článek

I přes nízký věk dokázal Pogačar vyhrát dva předchozí ročníky Grande Boucle. V historii si pouze Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Chris Froome a Louison Bobbet dokázali Starou dámu podmanit třikrát v řadě.

Další legendy jako Greg LeMond, Philippe Thys a Bernard Hinault sice vyhráli minimálně třikrát, jejich triumfy však byly rozložené do čtyř či více let... V jaké formě přijíždí na start do Dánska Tadej Pogačar? A kdo jej může z trůnu sesadit?

Tadej Pogačar (Slovinsko, UAE Emirates)

Kam letos přijel, tam vyhrál. Ovládl UAE Tour, pak Tirreno-Adriatico, naposledy pak etapák Kolem Slovinska. Při domácí generálce vyhrál dvě etapy, další dvě pomohl ovládnout týmové parťákovi Majkovi a počínal si doslova jako cyklistický císař. Stejně jako rival Roglič jel minimum závodů a koncentroval se na vysokohorská soustředění.

Foto: @EchelonsHub, Twitter

Vítěz Tour de France 2020 Tadej Pogačar.

A zatímco při debutu na Tour ozdobeném senzačním vítězstvím v roce 2020 šlo vlastně o triumf jedince, v loňském roce už měl k dispozici solidní tým. A letos bude dvojnásobného krále Tour de France chránit zástup skvělých bodyguardů: Majka, McNulty, G. Bennett, Trentin či Soler.

Pogačar je nejlepší etapový jezdec současnosti, má skvělou časovku v kopcích, je schopný zaspurtovat pro bonusové vteřiny a jezdí velice odvážně, agresivně, což fanoušci milují. Pokud se vyvaruje pádů, bude téměř nemožné jej porazit.

Studio TOUR 2022. Letošní ročník Staré dámy jsme podrobně rozebrali s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Primož Roglič (Slovinsko, Jumbo Visma)

Dvaatřicetiletý Slovinec už dvakrát cílil na triumf ze Staré dámy. Jenže před dvěma roky doslova zkolaboval v předposlední etapě, kdy nezvládl časovku a promarnil komfortní náskok téměř jedné minuty. Minulý rok musel odstoupit už v prvním týdnu kvůli zraněním způsobeným pádem. Je otázka kolik dalších příležitostí dostane.

Představení trati Tour de France 2022.Video: Sport.cz

Je ve skvělé formě. Vyhrál Critérium du Dauphiné a také Paříž-Nice. Závodních dnů má málo, koncentroval se na přípravu. Do hor bude mít skvělý tým. Vingegaarda, Kruijswijka, Kusse. Jde o jasný vzkaz Pogačarovi: připrav se na tuhý boj! „Tadej mě nutí neustále se zlepšovat. Neřeším, jestli ho porazím, ale jestli vyhraju Tour. Doufám, že jsem se zlepšil natolik, abych slavil vítězství," uvedl bývalý skokan na lyžích, který vyhrál třikrát za sebou Vueltu. Nadešel čas pro triumf z Tour de France? Jeho triumfem mohou být profilově rovinaté časovky, v nichž je silnější než Pogačar.

Jonas Vingegaard (Jumbo Visma)

Superdomestik Primože Rogliče. Pětadvacetiletý Dán v minulém ročníku skončil na Tour celkově druhý. Letos při generálce Critérium du Dauphiné skončil rovněž druhý právě za Rogličem. A nutno podotknout, že v kopcích vypadal mnohem lépe než jeho lídr. Stříbro odvezl i z jarního Tirreno-Adriatico, kde nestačil jen na Pogačara. A sebevědomí mu rozhodně nechybí. „Klidně mohu celou Tour vyhrát," prohlásil. Dokáže se v případě potřeby obětovat pro Rogliče? Nebo způsobí spíše paseku v ambicích celého týmu?

Covid je stále hrozbou i pro Tour de France. Své by o tom mohl vyprávět Peter Sagan.Video: Sport.cz

Daniel Martínez (Kolumbie, Ineos Grenadiers)

Britský tým ovládl sedm z posledních deseti ročníků Tour de France. Posledním šampionem v barvách Ineosu byl v roce 2019 Egan Bernal. Kolumbijský cyklista se však zotavuje z těžkých zranění po nárazu do autobusu v tréninku, a tak by jeho roli měl zaujmout šestadvacetiletý krajan. Letos vyhrál závod Kolem Baskicka, třetí příčku v celkovém pořadí bral při etapových bitvách Paříž-Nice a Kolem Algarve. Prožívá skvělou sezonu, je skvělý vrchař i časovkář. A navíc bude mít v zádech Gerainta Thomase, šampiona z roku 2018. Šestatřicetiletý rodák z Cardiffu věří, že má stále na Grand Tour co „říct"...

Ben O´Connor (Austrálie, AG2R Citroën)

Forma šestadvacetiletého Australana postupně graduje. V květnu byl pátý v závodě Kolem Romandie, červnové Critérium du Dauphiné končil jako celkově třetí. Jde o skvělého vrchaře, který v loňském ročníku Tour de France skončil při debutu celkově čtvrtý a vyhrál jednu z horských etap.

Cofidis, tradiční tým na Tour de FranceVideo: Cofidis.cz

Alexandr Vlasov (Bora Hansgrohe)

Původem ruský cyklista závodící pod neutrální vlajkou prožívá skvělou sezonu. Odstartoval ji vítězstvím v závodě Vuelta Valenciana, pak byl třetí při zápolení Kolem Baskicka a ovládl Kolem Romandie. V generálce při etapáku Kolem Švýcarska byl v čele závodu, když musel odstoupit kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Na Tour de France nikdy nestartoval, nicméně při loňském Giru obsadil čtvrtou příčku v konečném účtování, takže ambice na medailové postavení jsou oprávněné.

Romain Bardet (Francie, DSM)

Z osmi startů na Tour de France byl pětkrát v elitní desítce, jednou dokonce dojel celkově třetí, jednou byl stříbrný. Po přestupu z AG2R do formace DSM prožívá renesanci kariéry. Vyhrál Tour of Alps, z Gira odstoupil kvůli nemoci, když byl průběžně čtvrtý. Koketování s elitní pětkou na Grande Boucle je zcela oprávněné.

Foto: Facebook: Romain Bardet

Francouzský silniční profesionál Romain Bardet.

Jack Haig (Austrálie, Bahrain Merida)

Už v minulém roce byl pro Tour de France lídrem týmu. „Chtěl jsem se ukázat a vytvořil si na sebe hodně velký tlak," ohlíží se zpátky borec, který z Tour odstoupil ve třetí etapě. Chuť si následně spravil třetí příčkou na Vueltě. Letos v přípravě na oslnivý výsledek nedosáhl, každopádně bude spoléhat na mimořádně silný tým v čele s Damianem Carusem. „Necítím žádnou nervozitu. Věřím, že budu v první pětce," prohlásil odhodlaně.

Enric Mas (Španělsko, Movistar)

Na kontě má už sedm startů v Grand Tour. Třikrát jel Tour de France, čtyřikrát Vueltu. Na Grande Boucle dvakrát okusil chuť nejlepší desítky, když dojel pátý a šestý. Umí žít s tlakem, který tíží muže na celkové pořadí. Minulý rok byl celkově druhý na Vueltě, ale letos jsou jeho výsledky rozpačité. Oslní sedmadvacetiletý Španěl na nejslavnějším závodě planety?

Reklama

Související témata: