Hlavní obsah

Prostořeký cyklistický šéf Lefevere dostal pokutu za neuctivá vyjádření k ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) uložila šéfovi elitní stáje Soudal Quick-Step Patricku Lefevereovi pokutu 20 000 švýcarských franků (523 000 korun) za komentáře, které podle ní byly neuctivé k ženám. Prostořeký Belgičan se může finančnímu postihu vyhnout, pokud se veřejně ženám omluví. UCI to uvedla v tiskové zprávě. Pokutu bude muset Lefevere zaplatit i v případě, že se stejným způsobem proviní během dalších tří let.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Cyklistika – ilustrační foto

Článek

Za jaká konkrétní vyjádření Lefevere trest dostal, unie neoznámila. Devětašedesátiletý Belgičan má za sebou řadu kontroverzních výroků. V poslední době na sebe upozornil tvrzením, že hvězda jeho týmu exmistr světa Francouz Julian Alaphilippe není ve formě, protože na něj má špatný vliv jeho manželka. Později své prohlášení zmírnil, ale neomluvil se.

Dříve přirovnal návrat bývalého jezdce Quick-Stepu Sama Bennetta do konkurenční stáje Bora-Hansgrohe k „ženám, které se vracejí domů po domácím násilí“. Na kritiku, že jeho stáj nemá ženský tým, šéf českých cyklistů Jana Hirta a Josefa Černého odvětil: „Nejsem charita.“

V loňském roce Lefevere vyslovil názor, že ženská cyklistika je protežována, a dokládal to na příkladu, že minimální mzda 60 000 eur (1,5 milionu korun) je stejná jako u mužů. „To není v pořádku. Třeba na Tour (ženské) loni museli zvýšit časový limit, protože jinak by polovina pelotonu přijela až po něm. Přece nedáte 60 000 eur někomu, kdo není schopen závodit?“

Reklama

Související témata: