Hlavní obsah

Roglič si v poslední etapě dojel pro triumf v závodě Kolem Baskicka

Arrate
Aktualizováno

Slovinský cyklista Primož Roglič si v sobotu v závěrečné 6. etapě dojel pro celkový triumf v závodě WordTour Kolem Baskicka. Dvojnásobný vítěz Vuelty setřásl v průběhu krátké, ale náročné etapy všechny soupeře v boji o konečné pořadí a obsadil druhé místo za kolegou z úniku Davidem Gauduem, jemuž dopřál jedno z největších vítězství kariéry.

Foto: Davis Stockman, ČTK/AP

Slovinský cyklista Primož Roglič na archivním snímku.

Článek

Roglič byl před rozhodující etapou průběžně druhý o 23 sekund za Američanem Brandonem McNultym. Už zhruba 70 km před cílem peloton roztrhal ve sjezdu tým Astana a McNulty nabral ztrátu, kterou neměl šanci zlikvidovat, a dojel v poli potažených.

Naopak Roglič zvládl 112 kilometrů přes sedm kategorizovaných stoupání bez zaváhání, v čelní skupině diktoval tempo a při dojezdu do cíle v Arrate si mohl dovolit nechat vyhrát Francouze Gaudua. Skupinu pronásledovatelů i s vítězem Tour de France a McNultyho týmovým kolegou Tadejem Pogačarem dovezl do cíle na třetím místě s odstupem 34 sekund španělský veterán Alejandro Valverde.

Jednatřicetiletý Roglič vyhrál závod s náskokem 52 sekund před kolegou z týmu Jumbo-Visma Jonasem Vingegaardem z Dánska a vynahradil si zklamání z březnového Paříž-Nice, kde naopak triumf v poslední etapě ztratil. Třetí skončil s odstupem 1:07 minuty Pogačar.

Josef Černý, jenž v pátek obsadil po dlouhém úniku druhé místo, závěrečnou etapu nedokončil.

Kolem Baskicka (WorldTour) - 6. etapa (111,9 km)
1. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)3:05:42
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)''
3. Valverde (Šp./Movistar)-34
4. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)''
5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)''
6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)''
...
Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step)nedokončil
Konečné pořadí
1. Roglič19:11:36
2. Vingegaard-52
3. Pogačar-1:07
4. A. Yates-1:26
5. Gaudu-1:27
6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious)-1:28

Reklama

Související témata: