Hlavní obsah

Sáblíková je nažhavená na kopce a atmosféru L'Etape. Jak to bude s přestupem k cyklistice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bronzovou medailí z olympijských her v Pekingu vyšperkovaná zima je definitivně minulostí. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková si dopřála dovolenou v domácích podmínkách a už se připravuje na další sezonu. Zatím na kole, v jehož sedle absolvuje v sobotu 11. června L'Etape Czech Republic by Tour de France. „Projela jsem si okruh a nemohu se dočkat parádních kopců i krásné přírody," těší se sedminásobná olympijská medailistka na největší silniční amatérský závod na uzavřené trati.

Tour de France pojedou v Česku Martina Sáblíková, Zdeněk Štybar i Ján SvoradaVideo: Sport.cz

 
Článek

Na start sobotní L'Etape Czech Republic by Tour de France 2022 se postavíte jako obhájkyně vítězství v ženské kategorii. Jaké jsou vzpomínky na loňský premiérový ročník?

Opravdu jsem nevěděla, co od závodu očekávat, ale pak to jakákoliv moje očekávání předčilo... Měla jsem hrozný strach z balíku cyklistů, ale všichni byli ohleduplní, všechno si ukazovali, což pro mě bylo po deseti minutách hrozně uklidňující, a pak jsem si to mohla naplno užívat. Bylo úžasné, kolik lidí se sešlo u trati. Mohla jsem si navíc projet zatáčky v protisměru, což v tréninku nemůžu. Vše bylo super zorganizované.

Letošní trasa doznala zásadních změn. Měla jste prostor si okruh projet? Líbí se vám?

Jsem moc ráda, že se nepojede úplně stejný okruh, protože nemám ráda, když trať už znám. Pro mě je lepší, když nevím, do čeho jdu. Během úterý jsem si okruh prohlédla v autě. Je velmi členitý, úvod bude hodně rychlý, protože první zvednutí je na pětatřicátém kilometru. Těch úvodních pětačtyřicet kilometrů je spíše lehce zvlněných. Až pak se vše nastoupá. Těším se na parádní kopce a krásnou přírodu.

Přiblížíte podobu přípravy na sobotní L'Etape Czech Republic by Tour de France 2022?

Abych se přiznala, nenajela jsem tolik jak minulý rok. Tehdy mi hrálo do karet, že se jelo až po letních prázdninách, takže jsem měla možnost na kole sedět a najezdit víc. Ale i tak se moc těším. Hlavně na atmosféru, která byla minulý rok vážně skvělá.

Foto: archiv Sport Invest

Martina Sáblíková (vlevo) se parádně prezentuje i na kole

Prozradíte, kolik má sedminásobná olympijská medailistka najetých kilometrů od konce rychlobruslařské sezony?

Asi tak tři a půl tisíce kilometrů, což je docela málo. Na druhou stranu je to pořád víc, než když jsem třeba v minulosti jezdívala republiku. Je to ale podstatně jiné tempo.

Letošní trasa L'Etape Czech Republic čítá téměř dva tisíce výškových metrů. Jde o vaši běžnou tréninkovou porci?

Většinou jedu tak sto kilometrů a určitě mám nastoupáno kolem patnácti set metrů. V pondělí jsem absolvovala trénink dlouhý sto třicet kilometrů a měla osmnáct set výškových metrů. Takže ano, je to normální dávka z tréninku.

Foto: Kolo pro život

Martina Sáblíková už vyhrála i Bikemaraton Drásal České spořitelny, druhý díl seriálu Kolo pro život.

V červenci vás čeká účast na L'Etape Tour de France, kam dostali pozvání vítězové loňských regionálních závodů. Platí, že ve Francii pojedete?

Nic se nezměnilo, moje účast platí. Ale tam výškové metry budou ještě někde jinde. Doufám, že se podaří odjet do Livigna, abych si najela dlouhé kopce. Těším se na obě L'Etape, českou i francouzskou. Kde jinde hobby cyklista jako já může vyzkoušet něco tak parádního?

Ve Francii se pojede skutečná etapa z itineráře Tour de France s dojezdem v legendárním Alpe d´Huez. Budete muset zdolat 4500 výškových metrů. Zkoušela jste podobnou porci v tréninku?

Na Vysočině jsou kopce kolem patnácti minut, ale to bych musela jezdit nahorů a dolů, což se mi nechce. Samozřejmě se dá objet osm hodin tréninku, což se přibližuje. Ale výškové metry mi zatím chybí. Proto doufám, že sedm až deset dnů budu v Livignu.

Foto: archiv Sport Invest

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová před tréninkem na silničním kole.

S jakými ambicemi půjdete na start české L'Etape?

Hlavně si závod budu chtít užít stejně jako minulý rok. Uvidíme, jak to bude vypadat. Na startu je hrozně moc lidí, může se to různě namíchat, uvidíme, v jaké skupině se ocitnu a jak to pojede. Každopádně ze sebe vydám všechno.

Po olympijských hrách i v průběhu jara se hodně intenzivně spekulovalo o vašem definitivním přestupu k cyklistice s možností startu na olympijských hrách v Paříži. Jaký je definitivní verdikt?

Já asi zůstanu u toho svého hobby sportu. Baví mě to tak, jak to je. A nebudu na tom asi nic měnit.

Reklama