Hlavní obsah

Sagan v parádním finiši znovu ovládl etapu na Tour. Kreuziger dojel sedmnáctý

Bern

Peter Sagan vyhrál pondělní šestnáctou etapu Tour de France z Moirans-en-Montagne do Bernu. Slovenský cyklista vybojoval při svém stém startu na slavném závodě třetí etapový triumf ve spurtu, v němž těsně porazil Nora Alexandera Kristoffa. Na sedmnáctém místě dojel Roman Kreuziger, jenž zůstal celkově jedenáctý. V balíku dojel do cíle také devětatřicátý Petr Vakoč. Lídrem závodu je nadále Brit Chris Froome.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Slovenský cyklista Peter Sagan (uprostřed) si jede pro letošní třetí etapový triumf na Tour de France v Bernu.

Článek
Fotogalerie

"Nic jsem neztratil, to je pozitivní, ale mrzí mě, že v závěru jsem zůstal trochu vzadu a nepomohl Petrovi. Ten předvedl neuvěřitelný závěr a klobouk dolů, jak to zvládnul sám. Hodil kolo před cílovou páskou, Kristoff trošku zaspal," uvedl Kreuziger.

Na šesté příčce skončila místní legenda Fabian Cancellara, jemuž byla 209 kilometrů dlouhá etapa končící ve švýcarské metropoli věnována. V popředí druhé skupiny se ztrátou 59 sekund dorazil třetí český účastník Jan Bárta.

Šestnáctá etapa měla zvlněný profil s krátkými, ale náročnými výjezdy, přesto ji cyklisté dokončili i přes nastoupaných dva tisíce metrů s průměrnou rychlostí přes 47 km/h. "Myslím, že to byla nejrychlejší etapa této Tour, neuvěřitelný rytmus celý den," řekl Kreuziger.

Po celý den udával tempo Tony Martin, který jel v úniku s kolegou z Etixxu Julianem Alaphilippem. Když je peloton dostihl, rozhodlo se v technické pasáži v Bernu. "V minulosti jsem takto těsně mnohokrát prohrál ve finiši, teď se to začíná otáčet v můj prospěch," radoval se Sagan, který má po dnešku prakticky jistotu, že i popáté vyhraje soutěž spurtérů o zelený trikot. Na Marka Cavendishe má náskok 114 bodů.

Froome vede Tour nadále o minutu a 47 sekund. "Závěr byl nepříjemný s řadou ostrých zatáček a ostrůvků, snažil jsem se držet vepředu a moc se těším na volný den. Jsem hodně unavený. Ale pak se budu těšit zpátky do kopců," řekl Froome, který triumf obhajuje a Tour de France vyhrál i v roce 2013.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Moirans-en-Montagne - Bern (209 km):
1. Sagan (SR/Tinkoff) 4:26:02
2. Kristoff (Nor./Kaťuša)
3. Enger (Nor./IAM)
4. Degenkolb (Něm./Giant)
5. Matthews (Austr./Orica)
6. Cancellara (Švýc./Trek-Segafredo)
7. Vanmarcke (Belg./LottoNL)
8. Richeze (Arg./Etixx-Quick-Step)
9. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data)
10. Van Avermaet (Belg./BMC)
...17. Kreuziger (ČR/Tinkoff)
39. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni stejný čas
60. Bárta (ČR/Bora-Argon) -59.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 72:40:38
2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47
3. Yates (Brit./Orica) -2:45
4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59
5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17
6. Bardet (Fr./AG2R) -4:04
7. Porte (Austr./BMC) -4:27
8. Van Garderen (USA/BMC) -4:47
9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:03
10. Aru (It./Astana) -5:16
11. Kreuziger -5:24
...92. Bárta -2:09:58
127. Vakoč -2:35:46

Reklama

Související témata: