Hlavní obsah

Jumbo-Visma slaví na Vueltě další hattrick, etapu vyhrál Roglič, dál vede Kuss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náročnou 17. etapu Vuelty s cílem na Angliru ovládl tým Jumbo-Visma a stejně jako minulý týden na dalším legendárním stoupání na Tourmalet oslavil vítězný hattrick. Vyhrál Slovinec Primož Roglič před Dánem Jonasem Vingegaardem, červený dres uhájil třetí Američan Sepp Kuss.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Sedmnáctou etapu Vuelty vyhrál Slovinec Primož Roglič.

Článek

Do 13,1 km dlouhého stoupání na Altu de L'Angliru nejvyšší kategorie „Especial“ s průměrným sklonem 9,4 procenta najel v samostatném úniku loňský vítěz Remco Evenepoel. Jeho více než minutový náskok se ale brzy rozplynul a stejně jako na Tourmaletu, kde přišel o šance v celkovém pořadí, převzala taktovku nizozemská stáj.

Trojnásobný šampion Vuelty a vítěz letošního Gira d'Italia Roglič nástupem necelé tři kilometry před cílem 124,4 km dlouhé etapy roztrhl v houstnoucí mlze vedoucí skupinku a jeho tempo dokázali akceptovat jen jeho stájoví kolegové. Zhruba 1,5 kilometru před cílem odpadl i Kuss a vyslal Rogliče s dvojnásobným vítězem Tour de France Vingegaardem pro etapový vavřín.

Na Kusse se v závěru dotáhl Mikel Landa a i s jeho přispěním udržel Američan odstup za vítěznou dvojicí na 19 sekundách. V průběžném hodnocení vede o osm sekund před Vingegaardem, Roglič na třetím místě ztrácí o minutu víc.

Před nedělním dojezdem do Madridu tak stáj Jumbo-Visma udělala další krok ke splnění cíle, aby jako první tým v historii opanovala všechny tři Grand Tours v jedné sezoně. Ve čtvrtek je na programu poslední horský dojezd tohoto ročníku. Peloton čekají na trase dlouhé 178,9 km tři vrchařské prémie první kategorie, rozhodovat se bude v závěrečném osmikilometrovém stoupání na Puerto de la Cruz de Linares s průměrným sklonem 8,6 procenta.

Cyklistický závod Vuelta - 17. etapa (Ribadesella - Altu de L'Angliru, 124,4 km):
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 3:15:56
2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) stejný čas
3. Kuss (USA/Jumbo-Visma)
4. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) oba -19
5. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -44
6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -58
...107. SCHLEGEL (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -22:38
108. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -22:44
Průběžné pořadí:
1. Kuss 60:34:21
2. Vingegaard -8
3. Roglič -1:08
4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -4:00
5. Landa -4:16
6. Mas (Šp./Movistar) -4:30
...57. HIRT -2:06:32
114. SCHLEGEL -3:10:47

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.