Hlavní obsah

Sky na Tour povede Froome, Wiggins se do týmu nedostal

Londýn

Sestavy týmů dostávají konečnou podobu, peloton letošní Tour de France má stále jasnější obrysy. I obhájce triumfu Brit Christopher Froome bude na startu. Povede stáj Sky. Mimo devítičlennou nominaci naopak zůstal vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu z roku 2012 a olympijský šampión z Londýna Bradley Wiggins.

Foto: Jean-christophe Bott, ČTK/AP

Brit Bradley Wiggins se ocitl na zemi při nedávném závodě kolem Švýcarska.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Wiggins chyběl kvůli zdravotním problémům v pelotonu na Tour už loni, kdy měl obhajovat žlutý trikot. Letos si už na začátku června si postěžoval, že kvůli Froomově pozici asi bude muset odejít z týmu, aby se na Tour ještě někdy dostal.

Místo čerstvého vítěze časovky z domácího šampionátu Wigginse by měli Frooma podporovat především Australan Richie Porte a Rakušan Bernhard Eisel. "Bradley Wiggins se postaral o mnohé úspěchy. I když není v týmu na Tour, stále je klíčovým členem stáje a šampiónem," prohlásil generální manažer Sky Dave Brailsford.

Z českých cklistů se vůbec porpvé představí na Tour Leopold König a Jan Bárta. Oba jsou podle očekávání v nominaci německého týmu NetApp-Endura, König bude jeho lídrem.

Dalším českým účastníkem Tour může být Roman Kreuziger, který by se měl v pondělí dozvědět, zda se objeví v sestavě elitní stáje Tinkoff-Saxo spolu s dvojnásobným vítězem závodu Španělem Albertem Contadorem. Zdeněk Štybar se do nominace týmu Omega Pharma-Quick Step nedostal.

Za uplynulých sto ročníků slavného závodu se v pelotonu objevilo sedm českých cyklistů. V posledních letech na Tour startoval osamocený Kreuziger. Rekordní českou účast měl závod v roce 2002, kdy na Tour jeli Ján Svorada, Pavel Padrnos a Tomáš Konečný.

Reklama