Hlavní obsah

Slavík a Hájková se stali mistry světa ve fourcrossu

Val di Sole
Aktualizováno

Biker Tomáš Slavík se stal potřetí v kariéře mistrem světa ve fourcrossu. Úspěch českých barev na šampionátu v italském Val di Sole podtrhla zlatou medailí ze stejné disciplíny Michaela Hájková. V závodech elektrokol se radovali Francouz Jerome Gilloux a Švýcarka Nicole Göldiová.

Foto: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Tomáš Slavík na archivním snímku

Článek

Čtyřiatřicetiletý Slavík potvrdil příslušnost k nejužší světové špičce. Už v kvalifikaci zajel třetí nejlepší čas a na cestě za třetím zlatem v kariéře z MS po letech 2010 a 2014 vyhrál následně všechny vyřazovací jízdy. Druhý byl Francouz Adrien Loron a třetí Rakušan Hannes Slavik. Vítěz kvalifikace Mikuláš Nevrkla obsadil šesté místo.

Hájková se zlata z fourcrossu na světovém šampionátu dočkala naopak poprvé. Navázala na předchozí dva triumfy Romany Labounkové z let 2018 a 2019, kdy se MS uskutečnilo před koronavirovou krizí naposledy. Stříbro získala Francouzka Mathilde Bernardová a bronz Anna Rojasová z Bolívie.

Gilloux se dočkal v závodě elektrokol titulu mistra světa na třetí pokus po dvou stříbrných medailích. Mezi bikerkami se vedlo nejlépe Švýcarce Göldiové. Oba závody se jely bez české účasti.

Sedmadvacetiletý Gilloux byl druhý při premiéře elektrokol na MS před dvěma lety v kanadském Mont-Sainte-Anne i loni v rakouském Leogangu, kdy ho porazila jen čím dál zářivější hvězda cyklistiky Brit Thomas Pidcock. Tentokrát ale Gilloux zvládl dlouho vyrovnaný souboj s krajanem Hugem Pigeonem a vyhrál o 18 sekund.

Třetí dojel Američan Christopher Blevins, jenž v souboji o bronz předčil Švýcara Jorise Ryfa. Blevins v Itálii zkompletoval medailovou sbírku: zlato má ze čtvrtečního short tracku a stříbro ze středeční štafety. Devátou příčku obsadil velikán horských kol Julien Absalon z Francie.

Göldiová zvítězila o 13 sekund před Francouzkou Laurou Charlesovou, bronzová Němka Sofia Wiedenrothová skončila zpět o další půlminutu.

Mistrovství světa horských kol ve Val di Sole (Itálie):
E-MTB cross country (elektrokola):
Muži (16,66 km):
1. Gilloux 51:44
2. Pigeon (oba Fr.) -18
3. Blevins (USA) -1:11
Ženy (14,28 km):
1. Göldiová (Švýc.) 49:24
2. Charlesová (Fr.) -13
3. Wiedenrothová (Něm.) -43
Fourcross:
Muži:
1. Slavík (ČR)
2. Loron (Fr.)
3. Slavik (Rak.)
...6. Nevrkla
21. Brožík (oba ČR)
Ženy:
1. Hájková (ČR)
2. Bernardová (Fr.)
3. Rojasová (Bol.)

Reklama