Hlavní obsah

Slavná Tour de France: Milionové prémie od pořadatelů. A další balík od sponzorů

Padesát sedm milionů pět set tisíc korun! Pohádkový balík rozdělí pořadatelé Tour de France mezi cyklisty, kteří budou od 1. července bojovat o slávu v jednadvaceti etapách Staré dámy.

Zdeněk Štybar a Ján Svorada vzpomínají na vítězství na Tour. Proč si ho Štybar nevychutnal naplno? Video: Sport.cz

 
Článek

Když minulý ročník nejslavnějšího cyklistického závodu planety ovládl podruhé v řadě Tadej Pogačar, mohlo mladého Slovince hřát nejen postavení na nejvyšším stupni konečného účtování, ale i tučný balík, který fenomenálními výkony vybojoval.

Tehdy dvaadvacetiletý závodník týmu UAE Emirates si připsal na konto 609 770 tisíc eur, v přepočtu tedy 15 244 250 korun. Šampion Tour de France totiž získává dotaci 500 tisíc eur. K tomu je potřeba připočíst 11 tisíc za vítězství v etapě, které slavil Pogačar třikrát.

Foto: Twitter @mihigosadam

Tadej Pogačar ze Slovinska v emocích.

Celkový triumf v soutěži o krále vrchařů, jenž má garantováno 25 tisíc eur. Další bonus pak na účtu Pogačara přistál za triumf v soutěži o bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let, jemuž organizátoři garantují 20 tisíc eur. A když se připočtou stovky eur, jimiž organizátoři honorující závodníka za každý den strávený ve žlutém, bílém, puntíkatém či zeleném dresu, vyjde pořádně tučná odměna.

Vyhraje Tour opět Pogačar? Koho letos favorizují Ján Svorada nebo Zdeněk Štybar?Video: Sport.cz

Kdyby UAE Emirates nemělo Pogačara, bylo by jako chudý příbuzný, protože celkem tým zaměstnávající nyní už dvojnásobného šampiona Tour de France vydělal 620 380 eur. Po odečtení Slovincova výdělku by mu ale zbylo necelých 11 tisíc eur!

Přitom nejslabší tým loňského finančního žebříčku Tour de France Qhubeka NextHash si odvážel 11 650 eur. Ale UAE se prostě mohli spolehnout na Pogačara. Druhou příčku z hlediska financí i celkového pořadí bralo Jumbo s 354 970 eur, třetí byl pak Bahrain Merida s ještě dramatičtějším odstupem. V konečném účtování bývalý zaměstnavatel Ondřeje Cinka vydělal 167 410 eur.

Stálicí v pelotonu Tour de France je domácí stáj Cofidis.Video: Sport.cz

Nutno podotknout, že pohádkový balík nezůstává jezdci. Finance vydělané v závodě se dávají na společný účet, který se pak na konci Tour de France porcuje rovným dílem mezi všechny zúčastněné, přičemž pamatováno je pochopitelně i na mechaniky, maséry a doprovodný personál. Nezřídka se pak stává, že lídři týmu ještě svoje gregarios odměňují speciálními dárky jako jsou třeba značkové hodinky či dovolené...

Aby bylo jasno, jakkoliv je odměna od organizátorů pohádková, jde jen o zlomek financí, které z hlediska globálních plnění plynou jednotlivým týmům, respektive jezdcům. Sponzoři týmů si velmi dobře uvědomují, že při gigantické sledovanosti trvající téměř měsíc se jim investice náramně vrátí. A tak zatímco Pogačar před prvním vítězstvím na Tour pobíral ročně dva miliony eur, aktuálně je jeho kontrakt trojnásobný...

Reklama

Související témata: