Hlavní obsah

Slzy dojetí. Stáj Jumbo-Visma opanovala časovku, zaslouženě kraluje i celé Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišli o jednoho ze dvou lídrů Primože Rogliče, přesto naprosto vládnou nejprestižnějšímu cyklistickému závodu planety. Nizozemská stáj Jumbo-Visma potvrdila dominanci i v předposlední etapě Tour de France. Nejkomplexnější závodník současnosti Wout van Aert v časovce porazil týmového kolegu Jonase Vingegaarda, který si upevnil pozici lídra v průběžné celkové klasifikaci Staré dámy. Oba hvězdné cyklisty v cíli pořádně semlely emoce. Není se čemu divit.

Foto: Tim De Waele, Reuters

Dojatý dánský cyklista Jonas Vingegaard s přítelkyní a dcerou v cíli předposlední etapy Tour de France, ve které si pojistil celkové vítězství.

Článek

Van Aert vyhrál na letošní Tour už třetí etapu a na kopci čekal na svého parťáka. „Ukazuje to, jak jsme si v týmu blízcí. Velcí kamarádi, skoro jako bratři. Je to výjimečné. Radujeme se z vítězství druhých a jsem šťastný za Wouta," rozplýval se Vingegaard.

Belgičan ho poplácal po zádech a poté schoval obličej do dlaní. Jen o kousek dál Dán ve žlutém trikotu pouštěl slzy dojetí do náruče přítelkyně, která držela i téměř dvouletou dceru Fridu. „Rodina a dcera. Super, že tu holky mohly být. Vítězství tak je ještě sladší," radoval se.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Jonas Vingegaard si vzal na pódium i téměř dvouletou dceru Fridu.

Vingegaard je po loňském druhém místu krůček od největšího triumfu v kariéře, nedělní závěrečný přesun do Paříže už bývá převážně ceremoniální jízdou. „Znamená to hrozně moc. Tour de France je v cyklistice všechno," těžko hledal slova. V letošním ročníku navíc ovládl dvě etapy a zapsal tři druhá místa. „Už od minulého roku jsem věřil, že mám na to vyhrát Tour. A teď se to povedlo. Velká úleva a jsem na sebe hrdý," pokračoval. Vedle žlutého trikotu získal i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.

Úspěch nizozemské stáje podtrhl neuvěřitelnými výkony také 27letý Van Aert, který se vozil v zeleném dresu nejlepšího sprintera. Byl však vidět nejen ve spurtech, ale také v klasikářských etapách i kopcích. Jezdil na sebe, ale dokázal být i správným týmovým kolegou. Vždyť právě on ve čtvrtek utrhl hlavního Dánova konkurenta Tadeje Pogačara v posledním stoupání.

Na Staré dámě ovládl celkem už devět etap. Letos tři, navíc čtyřikrát byl druhý. A to má před sebou ještě dojezd do Paříže, kde loni triumfoval.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Šťastný belgický cyklista Wout van Aert po celkově deváté vítězné etapě na Tour de France.

Aby toho nebylo málo, v páteční etapě šokoval soupeře další závodník Jumbo-Visma Christophe Laporte. „Celý tým dřel a kluci byli neskuteční," oceňoval Vingegaard. Teď už je na programu už jen závěrečný dojezd na Champs-Élysées. A samozřejmě oslavy. „Trochu je odstartujeme už dnes. Vždyť je to speciální den pro celý tým," dodal s úsměvem 25letý Dán.

Reklama