Hlavní obsah

Španělsko se po pěti letech dočkalo vítězství na Tour, Bilbao triumfoval z úniku! Slaví i Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělská cyklistická velmoc čekala na etapové prvenství na Tour de France dlouhých pět let. Naposledy se radoval Omar Fraile, teď na něj v 10. etapě letošního ročníku navázal Pello Bilbao. Třiatřicetiletý vrchař byl nejsilnější ze šestičlenné skupiny uprchlíků a díky prvenství v kopcovitém klání se navíc posunul na pátou příčku celkového pořadí. Vítězství věnoval nedávno zesnulému kolegovi z jeho týmu Bahrajn-Victorious, švýcarskému cyklistovi Gino Mäderovi. Sportovním ředitelem této stáje na Tour je i bývalý český jezdec Roman Kreuziger.

STUDIO TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Úvod etapy po volném dni byl pořádně divoký. I kvůli tomu, že hned po startu byly na programu dva vrcholy třetí kategorie. Desítky jezdců měly zájem dostat se do úniku, který cítil velkou šanci na úspěch. Ale peloton šlapal ve velké rychlosti, což v jednu chvíli dokonce vyústilo v jeho roztrhnutí a například domácí hvězdy David Gaudu nebo Romain Bardet se zapomněly ve druhé polovině.

Do úniku se nakonec dostala čtrnáctka jezdců, mezi nimi byli vedle Bilbaa také například Australan O'Connor, dánský mistr Skjelmose nebo bývalí mistři světa Alaphilippe s Kwiatkowskim.

Nejlépe však vypadal Lotyš Krists Neilands, jenž 32 kilometrů před cílem zaútočil a sólo jízdu se pokusil dotáhnout až do vítězného konce. Mezitím se skupina pronásledovatelů smrskla jen na pět jmen, nevydrželi v ní Alaphilippe a Kwiatkowski.

Pětice Cháves, Zimmermann, Pedrero, O'Connor a Bilbao však skvěle spolupracovala a na rovince v posledních deseti kilometrech dokázala stahovat 20vteřinové manko na Lotyše, který útočil na největší úspěch kariéry. Jezdec týmu Israel Premier-Tech tak mohl navázat na nedělní výhru parťáka Michaela Woodse, ale v závěru už mu chyběly síly.

Tři kilometry před cílem byl dojetý. Za flamme rouge značící poslední kilometr zaútočil Zimmermann, kterého se držel jen Pello Bilbao. Oba poté taktizovali a ještě se k nim dokázal dotáhnout O'Connor, nicméně 33letý španělský závodník se vyvezl za Němcem a ve finiši byl nejsilnější.

Vítězství věnoval švýcarskému cyklistovi Gino Mäderovi, který před necelým měsícem tragicky zahynul po pádu na závodě Kolem Švýcarska. „Projel jsem cílem a hned jsem si na něj vzpomněl. Je to výjimečné vítězství. Pro Gina," řekl po výhře Bilbao.

Díky tomu, že peloton dojel do cíle až o necelé tři minuty později, se navíc dostal na páté místo celkového pořadí. Skvělý den pro tým Bahrajn-Victorious, jehož jedním ze sportovních ředitelů na Tour je i bývalý český cyklista Roman Kreuziger, pátý muž Staré dámy z roku 2013.

Cyklistický etapový závod Tour de France
10. etapa (Vulcania - Issoire, 167,5 km):
1. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) 3:52:34
2. Zimmermann (Něm./Intermarché- Circus-Wanty)
3. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën)
4. Neilands (Lot./Israel-Premier Tech)
5. Chaves (Kol./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas
6. Pedrero (Šp./Movistar) -3.
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 42:33:13
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17
3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22
5. Bilbao -4:34
6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39

Reklama

Související témata: