Hlavní obsah

Výhra na Tour pro tragicky zesnulého kolegu. Stále ho mám v mysli, neskrýval slzy Bilbao

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragická smrt Gina Mädera na domácím závodu Kolem Švýcarska zasáhla celý cyklistický svět, především však jeho tým Bahrajn-Victorious. Stáj, jejímž sportovním ředitelem je i bývalý český jezdec Roman Kreuziger, ale na Tour de France uctila Mäderovu památku tím nejlepším způsobem. Španělský vrchař Pello Bilbao svému parťákovi věnoval vydřené vítězství v 10. etapě. A není divu, že se v emotivním momentu neubránil slzám.

Sestřih 11. etapy cyklistické Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Organizátoři Tour de France jako památku na Švýcara, který před necelým měsícem 16. června v pouhých 26 letech v nemocnici podlehl následkům pádu ze sjezdu v závodě Kolem Švýcarska, vyřadili ze sestavy bahrajnské stáje číslo 61. Smutný Mäderův osud teď připomněl také vítěz 10. etapy Pello Bilbao, který nemohl věnovat svůj největší úspěch kariéry nikomu jinému.

„Projel jsem cílem, a hned jsem si na něj vzpomněl. Je to výjimečné vítězství. Pro Gina," vykládal po dojezdu. „Popravdě bylo těžké se ty poslední týdny připravovat, když ho mám stále v mysli," pokračoval a do očí se mu draly slzy.

„Hodně mi pomohla rodina, abych zůstal klidný a pozitivní. Abych se snažil přenést tu energii do Tour a předvést tu něco pěkného," líčil dojatě. To se mu nakonec povedlo.

Staré dámy se účastní počtvrté, ale až doposud nikdy etapu nevyhrál. Na kontě měl ve 33 letech „jen" dvě prvenství na Giru. „První vítězství na Tour po 13 letech v profesionálním pelotonu, to je prostě výjimečné," rozplýval se.

Letos měl navíc speciální motivaci, protože Tour vyjížděla z domovského Baskicka, konkrétně z Bilbaa, tedy města se stejným jménem. „Chtěl jsem zazářit už v prvních dvou etapách, které pro mě byly hodně speciální. To se nepovedlo, ale pořád jsem bojoval. Vsadil jsem všechno na jednu kartu," říkal už směrem k 10. etapě, kdy se dočkal největšího úspěchu.

„Na tuhle etapu jsme se hodně koncentrovali. Byli jsme odhodlaní jít do úniku. Jeli jsme skvěle. Když se peloton rozdělil, měli jsme vepředu pět lidí. Šli jsme do toho naplno a útočili," popisoval Bilbao. Nakonec se mu jako jedinému z týmu povedlo probojovat do skupiny uprchlíků. „Vybral jsem si dobrý moment, kdy byli všichni na limitu. Náskok tedy moc nestoupal, ale jeli jsme na hraně a zvládli to," ocenil.

Ve skupině poté zůstalo jen pět jezdců, před nimi v čele šlapal osamocený Lotyš Neilands, jenž zaútočil 32 kilometrů před cílem. „Byl hodně silný, asi nejsilnější. Ale nechal v té sólo jízdě hodně sil. A my jsme dobře spolupracovali," pochvaloval si rodák z Guernicy.

Na finiš v šestičlenné skupině už si věřil. „Věděl jsem, že v závěru jsem nejrychlejší. Kontroloval jsem si Zimmermanna a chladnokrevně ho přesprintoval," usmál se Bilbao.

Reklama

Související témata: