Hlavní obsah

Sportovní svět truchlí, zemřela cyklistická legenda Ryszard Szurkowski

Praha

Sportovní svět zasáhla další velmi smutná zpráva. Podle polských médií zemřela v 75 letech cyklistická legenda Ryszard Szurkowski. Informaci následně potvrdila manželka dvojnásobného olympijského medailisty, trojnásobného mistra světa a čtyřnásobného vítěze Závodu míru Iwona Arkuszewska-Szurkowska.

Foto: Profimedia.cz

Cyklistickou Grand Prix Pernod vyhrál během kariéry i trojnásobný mistr světa Ryszard Szurkowski z Polska (vpravo). Druhý byl tehdy jeden z největších britských profesionálních závodníků Phil Edwards z týmu Western RC.

Článek

Ryszard Szurkowski byl obrovským sportovním talentem, přitom byl cyklistickým samoukem. I tak ale posbíral celou řadu ocenění. Získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Mnichově a Montrealu, když uspěl v týmové časovce. Ocenění sbíral v amatérském pelotonu, dokázal vyhrávat i nad profesionály. Šance ukázat se v některém ze světových týmů mezi hvězdami však nepřišla.

Čtyřikrát také vyhrál legendární Závod míru. Po skončení kariéry úspěšně vedl polskou cyklistickou reprezentaci. Jeho svěřenec Lech Piasecki získal v roce 1985 zlatou medaili na mistrovství světa. Posledních několik let bylo pro Szurkowského velmi těžkých. Po vážné nehodě během závodu veteránů skončil na invalidním vozíku.

Nikdy během kariéry nezapomněl ani na fair play. Třeba v roce 1970 na mistrovství Polska pomohl svému největšímu soupeři Zygmuntu Hanusikovi, i když sám toužil po titulu šampiona. Hanusik nakonec závod vyhrál, Szurkowski dorazil do cíle až na pátém místě. Získal si tím obrovský respekt pelotonu a následně dostal Cenu Fair play.

Reklama