Hlavní obsah

Stav cyklisty Bernala je po dvou operacích stabilizovaný

Kolumbijský cyklista Egan Bernal je po dvou operacích ve stabilizovaném stavu, na jednotce intenzivní péče univerzitní kliniky La Sabana je při vědomí a může pohybovat všemi končetinami. Oznámilo to vedení zdravotnického zařízení v Bogotě. Tělo vítěze Tour de France z roku 2019 a loňského Gira d'Italia podle lékařů reaguje na léčbu excelentně.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Egan Bernal při tradičním Giro d'Italia.

Článek

Bernal měl nehodu v pondělí při tréninku ve své vlasti. Pětadvacetiletý jezdec stáje Ineos Grenadiers narazil na vysokohorském soustředění týmu do zadní části autobusu stojícího u kraje silnice. Bernal, jenž jel na časovkářském speciálu, si zřejmě nevšiml, že vozidlo zastavilo. Při kolizi ve vysoké rychlosti utrpěl mnohočetná zranění.

Operaci si vyžádalo poranění hrudníku a obratlů hrudní páteře, další zákrok provedli lékaři na pravé noze kvůli zlomené stehenní kosti a čéšce. Kromě toho si Bernal způsobil také fraktury několika žeber, které měly za následek i poranění plíce.

Podle odborníků je vzhledem k závažnosti zranění nepravděpodobné, že by Bernal v letošním roce závodil. Zlomená stehenní kost obvykle vyžaduje osmiměsíční pauzu, fraktura čéšky ještě delší dobu. "Pochybuji, že bude schopen letos závodit. Ani v září na Vueltě," řekl agentuře AP kolumbijský sportovní lékař zaměřující se na péči o cyklisty Camilo Pardo.

Reklama

Související témata: