Hlavní obsah

Strach nosit název Izrael? Cyklisté obdrželi prázdnou tréninkovou sadu dresů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklisté z týmu Israel-Premier Tech se kvůli válce Izraele s Hamásem bojí o svou bezpečnost. Proto vyfasovali prázdnou tréninkovou sadu dresů, kde název stáje chybí. V některých případech totiž projížděli kolem protestů a protipalestinských demonstrací. Zaměstnanci rovněž říkají, že se jim nelíbí jezdit s auty s potiskem Izrael. V závodech se ale pro tým, jehož dres obléká i čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome, nic měnit nebude.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Izraelská stáj novinky potvrdila v oficiálním prohlášení pro nizozemský server WielerFlits. „Rok 2024 bude naše desátá sezona v profesionálním pelotonu a nadále hrdě závodíme jako Israel-Premier Tech. Bezpečnost členů našeho týmu je pro nás nanejvýš důležitá,“ vysvětloval tým.

„Proto jsme přijali řadu opatření. To zahrnuje použití čistého tréninkového úboru. Naši jezdci si ho mohou obléct, když jsou mimo závodní bublinu nebo právě dokončují trénink, pokud k tomu cítí potřebu,“ stojí také v prohlášení.

Cyklistická silniční sezona je již u konce, ale dva měsíce trvající válka v Izraeli se podle jezdců projevila už na posledních závodech roku v italském Venetu. Týmový autobus byl doprovázen policejní eskortou. Na startu i v cíli byla vozidla důkladně prohledána, aby se zkontrolovalo, zda v nich nejsou umístěny výbušniny.

Stáj se pro své závodníky snaží zajistit maximální bezpečí, některé z nich však zneklidnila silná slova kanadského majitele Sylvana Adamse. Ten je židovského vyznání a v roce 2015 emigroval do Izraele.

„Měli bychom se nechat zastrašit teroristy? Když ISIS hrozil světu, přestala se Země otáčet? Máme se tedy bát? Ne, nebudeme se tomu klanět. Pokračujeme v naší každodenní práci. Očekáváme normální sezonu a nebudeme se skrývat,“ říkal Adams pro Radio Cycling.

Reklama

Související témata: