Hlavní obsah

STUDIO TOUR: Stará dáma? Víc než olympiáda, říká profesionál. Výkony v Praze se blíží hvězdám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France se blíží. Poznala to i Praha, která dostala do varu tisíce nadšenců během třetího ročníku L'Etape, která přibližuje atmosféru „Staré dámy," jak se Tour přezdívá. „Tour je třetí největší sportovní událostí světa, ale atmosféra během L'Etape je také nádherná. A výkonnost cyklistů je limitně blízká té, které mají profesionálové během přípravy na Tour," chválí Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz ve studiu Sport.cz. Obdiv expertů si vysloužila i rychlobruslařská legenda Martina Sáblíková. "V prvním roce tady opravdu závodila a spousta chlapů na to vzpomíná dodnes."

Hostem studia L'Etape byl Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítězVideo: Sport.cz

 
Článek

Třetího ročníku L'Etape se zúčastnila celá řada sportovních osobností, které pohltila atmosféra akce, jež je v mnohém podobná Tour. Typické černožluté bannery, plachty s barvami Staré dámy a k tomu hvězdy. Na startu nechyběli úspěšní cyklisté Ján Svorada, Karel Vacek, Zdeněk Štybar nebo Tomáš Bábek, rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková, pro kterou je kolo pevnou součástí přípravy. Celkem do závodů vyrazilo 2942 vyznavačů cyklistiky.

„S účastí jsme spokojení, střední trasa byla vyprodaná už v únoru, ta nejdelší pak měsíc před startem. Je vidět, že silniční cyklistika zažívá boom," hlásí ředitel závodu L'Etape Přemysl Novák. Přiznává, že příště by chtěl, aby se číslo startujících přehouplo přes tři tisícovky. Zároveň se už snažil navnadit případné zájemce na L'Etape 2024. „Intenzivně už řešíme lokalitu pro příští rok. Rádi bychom zůstali v Praze a středočeském kraji. Ale pak mohu cyklistům slíbit i druhou letní akci, která bude ještě kopcovitější," dodává.

L'Etape plný zážitků. Martina Sáblíková splnila sen jednomu pánovi, Tomáš Bábek to poslal na sprinteraVideo: Sport.cz

Na závod pochopitelně dohlíží určitým způsobem i samotné vedení Tour de France. „My jim pošleme návrh a oni si trasu projedou. Případně nám dají nějaká doporučení, která se pak snažíme naplnit," líčí ředitel L'Etape s tím, že pořadatelé nabízejí zájemcům tři různé trasy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ďábel Didi na startu třetího ročníku cyklistického závodu L'Etape Czech Republic by Tour de France v Praze.

Na jednu z nich pravidelně vyráží i rychlobruslařská legenda Martina Sáblíková a sklízí velký obdiv cyklistů, fanoušků i expertů. "Atmosféra je tu nejlepší," pochvaluje si sama L'Etape a tvrdí, že během závodu udělala dobrý skutek, když neodjela v kopci jednomu z konkurentů.

Martina Sáblíková si užila třetí ročník L'EtapeVideo: Sport.cz

Sama to umí nejen na bruslích, ale dokáže i pořádně šlápnout to pedálů. "Má můj velký respekt. Je to špičková rychlobruslařka, ale také cyklistka," tvrdí Ježek ve studiu Sport.cz. "V prvním ročníku opravdu závodila a spousta chlapů na to dodnes vzpomíná," líčí Ježek a expert Sport.cz na cyklistiku Matěj Vybíral souhlasí. "Když se kolu věnovala, byla tady nejlepší," tvrdí.

Největší zážitek ale pro všechny zúčastněné přichází ve chvíli, kdy se popasují s předepsanou porcí kilometrů. „Když závodníci dorazí do cíle, vidím na všech stejnou radost a požitek, ať jedou jakoukoliv trasu. Chci vyseknout pořadatelům poklonu, taková akce tady chyběla. I já jsem si to nádherně užil," rozzáří se Ježek, jenž oceňuje, že si účastníci závodu mohou před startem akce trasu najet. „To se ale děje za plného provozu, tak když jsem někoho takového na kole potkal, tak jsem je upozornil na různá úskalí daného úseku."

Legendární cyklista dokáže ocenit, když osobnosti dokážou během L'Etape závodícím „hobíkům" poradit, jelikož je pro ně jízda v pelotonu něčím novým a netradičním. „Už samotný start je ale nádherný, když jsme stáli s Tomášem Bábkem a Jánem Svoradou na startu a viděli jsme tu masu závodníků," líčí Ježek, co na něj udělalo dojem. „A všechny ty osobnosti jsou otevřené, milé, v cíli se pak se všemi fotí," chválí. „Ale třeba Tomáše Bábka jsem ve špatné náladě snad nikdy neviděl," upozorňuje Matěj Vybíral, cyklistický expert Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ján Svorada (vlevo) a Tomáš Bábek na startu třetího ročníku cyklistického závodu L'Etape Czech Republic by Tour de France v Praze.

Na startu nechyběl ani Karel Vacek, který si letos užil slavné Giro, kde se blýskl druhým místem v sedmé etapě. Přiznal, že během závodu zažil pekelné chvíle, stejně ale neskrývá přání zajet si nejslavnější Tour de France. „To je můj sen, je to pro mě více než olympiáda," prozrazuje cyklista závodící za tým Corratec.

Co dalšího zaznělo ve studiu Sport.cz, které se zabývalo cyklistickou akcí L'Etape, která je pevně spjata se slavnou Tour de France, se můžete podívat ve videu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články