Hlavní obsah

Štybar chce na novém kole urvat další titul

Před nedělním vrcholem sezóny je v klidu. Rozdává úsměvy, dává rozhovory, fotí se ochotně s novým kolem. Cyklokrosař Zdeněk Štybar bude v německém St. Wendelu obhajovat titul šampióna. Na trati, kde se před šesti lety stal mistrem světa do 23 let. "Na to se nedá zapomenout. Tohle vítězství mi otevřelo dveře do týmu Fidea, kam jsem podepsal po šampionátu smlouvu," zavzpomínal úřadující šampión na svúj úspěch.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Zdeněk Štybar pózuje s kolem před obhajoubou titulu mistra světa v cyklokrosu.

Článek

Budete zklamán, když nevyhrajete?

To se tak nedá říct. Měl jsem měsíční pauzu kvůli problémům s kolenem a teď jsem extrémně tvrdě trénoval, abych se na šampionát připravil co nejlíp. Když ten duhový dres neudržím, chci si aspoň po závodě říct: Štyby, udělal jsi pro to maximum. Samozřejmě vím, že je obrovský rozdíl být první nebo druhý. Počítá se jen jedno místo: první.

Jak vzpomínáte na rok 2005, kdy jste na zdejší trati získal své první zlato?

Na to se nedá zapomenout. Tohle vítězství mi otevřelo dveře do týmu Fidea, kam jsem podepsal po šampionátu smlouvu. A dostal jsem šanci učit se od takových velikánů, jako jsou Vervecken nebo Wellens.

Zdeněk Štybar před obhajobou titulu mistra světa v cyklokrosu. V Německu se nechal fotografovat i se svým psem.foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Jste rád, že trať, která byla rozbahněná, zmrzla?

Když jsem tady v tom blátě trénoval ve čtvrtek, říkal jsem si: Sven Nys nám na tomhle dá všem minutu. Ale na tvrdém podkladu jsou moje šance daleko větší. Jenže stejně tak to bude vyhovovat Belgičanům Albertovi, Pauwelsovi, Wellensovi. Favoritů je hodně, na medaili může myslet deset lidí.

Přinese vám štěstí i to nové kolo?

Mohla by to být tajná zbraň... Myslím, že se nám hodně povedlo. Ten design jsem si celý navrhl sám. A jsem rád, že jsme to pěkně sladili. V národních barvách budu mít kromě kola i brýle a helmu.

Proč jste dnes netrénoval na trati?

Chci mít svůj klid. Byla tu spousta závodníků, novinářů a pro mě bylo lepší se jít na dvě hodinky projet na silnici. Nemusel jsem nikde zastavovat. Jeli se mnou i Francouzi, kteří bydlí u nás v hotelu. Na trať zase půjdu až zítra mezi závody jednotlivých kategorií.

Jak trávíte volno?

Snažím se odpočívat. Věřím, že tu formu vyležím (smích).

Kdo všechno vás přijede povzbudit?

Mám tady rodiče, přítelkyně Ine dorazí v sobotu. A těším se i na podporu svých fanoušků. Ze Stříbra přijede celý autobus.

Jak to, že jste tak v klidu?

Není důvod se nervovat. Vím, že jsem v přípravě udělal maximum a jdu do závodu s cílem užít si ho. Ať bude bláto, sníh nebo zmrzlý podklad. Jsem připraven na všechno.

Reklama