Hlavní obsah

Štybara z boje o titul vyřadil zákeřný soupeř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Doufal v útok na mistrovský titul. Zdeněk Štybar, elitní český závodník týmu Quick Step Alpha Vinyl, snil o triumfu z domácího šampionátu. Jenže covid-19 jednu z největších tuzemských hvězd vyřadil z mistrovství republiky v silniční cyklistice, které hostí Kovářov (časovka 23. 6.) a Mladá Vožice (závody s hromadným startem (25. a 26. června).

Foto: Wout Beel/Quick Step Alpha Vinyl

Zdeněk Štybar při tréninku během soustředění týmu Quick Step.

Článek

„Není to snadná sezona. Covid-19 mě vyřadil v úvodu června na dva týdny z tréninku. Těšil jsem se, že budu závodit na republikovém šampionátu, protože je to blízko Tábora, na který mám skvělé vzpomínky, a vlastně jsem tam s velkou cyklistikou začal," vzkázal fanouškům prostřednictvím prohlášení na sociálních sítích Štybar, který přitom koronavirem onemocněl i v průběhu loňské sezony a pak i letos zkraje roku.

„Hlavní je pro mě dostat se do formy a být připravený na druhou polovinu sezony," vysvětlil Štybar absenci na šampionátu s odkazem na skutečnost, že má kontrakt v Quick Stepu jen na letošní sezonu.

Nemoc covid-19 jej zasáhla už podruhé během roku. „Byl jsem nemocný už v úvodu roku. Jaro tudíž nebylo podle představ a nabral jsem velké tréninkové manko. Když jsem se cítil lépe, přišlo Roubaix. Dvakrát jsem píchnul, jednou spadnul a na pořádný výsledek musel zapomenout," posteskl si Štybar.

Po téměř měsíční závodní pauze naskočil v závěru května do závodu Kolem Norska. Absolvoval jednu etapu a... Měl pozitivní test na covid-19. Po vyléčení absolvoval v rámci tréninku L'Etape Czech Republic, pak vyrazil na soustředění do Livigna. Lékaři mu však start na domácím mistrovství nedoporučili.

Hlavní hvězdou mistrovství tak bude Jan Hirt, vítěz etapy na italském Giru a šestý muž celkového pořadí Grand Tour pod Apeninami. Ten však čtvrteční časovku vynechá. Bitva s chronometrem se tak velmi pravděpodobně odehraje v režii Josefa Černého, šampiona z předešlých dvou ročníků, a Jana Bárty, který vyhrál naposledy v roce 2019 a celkem má z časovky šest titulů.

Nedělní hromadný závod bude podle očekávání tuhou bitvou nejlepší tuzemské stáje Elkov Kasper a jedinců jako Jan Hirt, Mathias Vacek, Michael Schlegel či Vojtěch Řepa, kteří se budou spoluprací snažit rozbít dominanci hradeckého týmu. K ruce budou mít i pátého muže z víkendového mistrovství Evropy v maratonu na horských kolech Petra Vakoče, který před sezonou opustil svět silniční cyklistiky, ale šampionát absolvuje. „Je to blízko od Prahy. A domácí mistrák jsem si vždy maximálně užil," vysvětluje jednorázový comeback český šampion v silniční cyklistice z roku 2015.

Hvězdou společného šampionátu se Slovenskem měl být i Peter Sagan, ovšem i toho před pár dny skolil covid-19. Organizátoři ujišťují, že na startu bude, s ohledem na blížící se start Tour de France však velmi pravděpodobně dostane přednost příprava na vrchol sezony.

Reklama

Související témata: