Hlavní obsah

Tour de France je jako milostný příběh. Teď jsem šťastný, že je konec, přiznal Sagan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotovo, konec! Hvězdný slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou svoji poslední Tour de France. Starou dámu jel poprvé v roce 2012 a během kariéry vybojoval celkem dvanáct etapových vítězství, sedmkrát pak dovezl do cíle zelený dres pro vítěze bodovací soutěže. Letošní rozlučková Tour ale byla pro slovenského rychlíka spíše trápením a sám přiznal, že výkony měly být lepší. „Konečně jsme v Paříži a já jsem šťastný, že to byla moje poslední Tour,“ svěřil se Sagan v cíli před kamerami Eurosportu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) vedle Jordiho Meeuse během závěrečné etapy Tour de France.

Článek

Sagan dobře ví, že Tour de France je sportovním svátkem a největším cyklistickým závodem na světě. „Je to nejlepší závod, jaký jsem kdy jel, ale už toho bylo dost. Je konec a život jde dál," vykládal po dojezdu do Paříže. „Letos jsem nebyl tak dobrý, jak jsem chtěl. Ale stejně z toho nemám špatný pocit. Moje hodnocení bude dobré, vždycky je to speciální kvůli fanouškům. Já jsem si dal jako cíl dojet do Paříže a to se povedlo," oddechl si v rozhovoru pro španělský list Marca.

Rychlík byl zvyklý končit v etapách s dojezdy pro spurtery mezi nejlepšími. Tentokrát se ale do elitní desítky nepropracoval. „Myslím si, že to byla nejtěžší Tour mého života. Cítil jsem, že mi lidé přáli a fandili, atmosféra byla skvělá, vždy jsem se tu cítil milovaný. S Tour to zkrátka je jako s milostnými příběhy a já si i tenhle budu navždy pamatovat. Měl jsem kariéru s vrcholy i pády, skvělých momentů byla spousta," nechal se slyšet Sagan.

Ten se poprvé na Tour radoval z vítězství ve druhé etapě v roce 2012, naposledy slavil v 5. etapě v sezoně 2019. „Je těžké teď říct, která vzpomínka na Tour je ta nejhezčí, ale nejemotivnější byla asi ta první výhra. Byla to moje premiérová Tour, byl jsem mladý," bilancoval Sagan, který získal sedmkrát zelený trikot a překonal rekord legendárního Němce Erika Zabela.

A možná mohl získat i osmý, ale v roce 2017 byl vyloučen z Tour po střetu s Britem Markem Cavendishem. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) později uznala, že srážka byla nezaviněná, leč situaci nemohla vrátit. Sagan se vezl v zeleném dresu celkem ve 130 etapách, což je také rekord. V 77 případech dojel do cíle etapy v první pětce. V letech 2016 a 2018 si celkem čtyřikrát vyzkoušel i žlutý dres pro lídra Tour.

Reklama