Hlavní obsah

Tichá síla, raketový vzestup. Vingegaard už se zařadil mezi legendy Tour de France

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mládí si chtěl dát od cyklistiky pauzu, u sportu ho udržela máma. Už jako plnoletý Jonas Vingegaard místo profesionální smlouvy čistil ve fabrice ryby a trénoval až po práci. A teď je z dánského jezdce dvojnásobný vítěz Tour de France. Šestadvacetiletá tichá síla z Hillerslevu píše neuvěřitelný příběh. „Druhé vítězství je také opravdu úžasné,“ zhodnotil Vingegaard stručně svou obhajobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 21. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Není to muž mnoha slov. Na kole nedělá show jako jeho hlavní rival Tadej Pogačar. Není na kole stejně výbušný a silný ve sprintech, ovšem stálým a drtivým tempem deptá všechny své soupeře. Během svých dvou triumfů na nejprestižnějším cyklistickém závodu světa neprožil byť jediný opravdu špatný den.

„Užíval jsem si každou etapu ve žlutém dresu,“ líčil Vingegaard, jenž se do vedení dostal už po 6. etapě a proslulý maillot jaune už nepustil. Navzdory tomu, že Slovinec Pogačar, vítěz Tour z let 2020 a 2021, na něj stahoval vteřinu za vteřinou.

„Byla to bláznivá bitva celé ty tři týdny. Hodně si vážím naší rivality, Tadej je super chlap. Snad v budoucnu ještě poměříme síly, určitě se na naše soupeření dá koukat,“ pousmál se vrchař nizozemského týmu Jimbo-Visma, jenž nakonec využil krize soupeře v královské 17. etapě a Tour ovládl o propastných sedm a půl minuty.

Obhájit triumf na Staré dámě dokázal jako čtrnáctý v historii. O takhle úspěšných závodnících je obvykle slyšet už od mládí. Vingegaardův talent však zůstával dlouho skrytý. V dětství nevynikal, cyklistika ho ani tolik nechytla a v patnácti reálně zvažoval, že si od ní dá pauzu.

„To stejné v mém věku udělalo mnoho kamarádů a už se na vrcholovou úroveň nevrátilo,“ vzpomínal Vingegaard. Zásadní roli v cestě mezi legendy sehrála jeho máma, která mu dala ultimátum. Buď škola, nebo cyklistika.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závodu.Video: Sport.cz

A mladý Vingegaard se tehdy rozhodl správně. „S jistotou vím, že kdyby mě máma nepřinutila pokračovat, nikdy bych se už nevrátil,“ přiznal. A teď je z něj dvojnásobný vítěz Tour de France. Navíc mu je teprve 26 let, doma má milující manželku Trine a dvouletou dceru Fridu. Velkých triumfů může přidat ještě spoustu.

Že mu motivace a chuť nechybí, dokazuje i jeho další krok. Místo zaslouženého odpočinku se na konci srpna podruhé v kariéře vydá na španělskou Vueltu, kde se bude dělit o roli lídra se slovinským parťákem Primožem Rogličem. A příští rok nejspíš zaútočí na hattrick na Tour. „Tenhle závod je pro mě něco speciálního, je největší na světě. A pravděpodobně se ho pokusím vyhrát znovu,“ prozradil.

Reklama

Související témata: