Hlavní obsah

Transgender cyklistka královnou hor. Vyhrála závod a shrábla balík, mistryně světa zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodila se jako muž, nyní je úspěšnou závodnicí mezi ženami. Transgender cyklistka Austin Killipsová si o víkendu zajistila celkové vítězství v elitním ženském závodě Tour of the Gila v Novém Mexiku. Za to jí náleží tučná finanční odměna v přepočtu téměř tři čtvrtě milionu korun. Bývalé olympijské plavkyni Sharron Daviesové a dalším bývalým šampionkám to připadá nespravedlivé a kritizují za to Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Foto: Profimedia.cz

Transgender cyklistka Austin Killipsová na stupních vítězů v belgickém Zonnebeke.

Článek

Sedmadvacetiletá Američanka Killipsová skončila v celkovém pořadí na první příčce s náskokem 89 vteřin před Italkou Marcelou Prietovou.

Killipsové start v ženské kategorii umožnila současná pravidla UCI, podle kterých mohou transgender sportovkyně závodit se ženami, pokud hladina jejich testosteronu nepřekročí 2,5 nanomolů na litr po dobu alespoň 24 měsíců před závodem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Austin Killips (@austin_trace)

Zatímco například atletika nebo plavání v mezinárodních závodech v elitních kategoriích start bývalým mužům neumožňují, cyklistika je v tomto ohledu mnohem benevolentnější. Transgender cyklistky tak mají otevřenou cestu k vavřínům i tučným finančním prémiím pro vítězky. „Jsem z toho zklamaná. Odpovědní lidé by za to měli nést odpovědnost. UCI neplní účel, jaký má," řekla webu Dailymail Sharron Daviesová.

„Současná pravidla UCI, která mužům umožňují soutěžit v ženských cyklistických závodech, nejsou ke sportovkyním fér," napsala na Twitteru čtyřnásobná mistryně světa v cross country Alison Sydorová.

Podle Sydorové je na čase, aby se představitelé UCI zamysleli nad tím, co současné nastavení pravidel týkající se transgender sportovců způsobuje. „Situace s pravidly je neudržitelná a zanechává černou stopu v cyklistice jako spravedlivém sportu pro ženy," dodala Kanaďanka.

Killipsová se ke svému triumfu vyjádřila prostřednictvím sociální sítě Instagram. „Vyhrála jsem díky komunitě a kontaktům, které jsem si během let v cyklistice vybudovala. Po týdnu nesmyslů na internetu jsem obzvlášť vděčná všem v pelotonu, kteří mi dokazují, že skutečný svět není na Twitteru," narážela Američanka na četnou kritiku ze známé sociální sítě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Austin Killips (@austin_trace)

Případ cyklistky Killipsové vzbudil rozruch už loni v prosinci, kdy skončila třetí na mistrovství USA v cyklokrosu. Tehdy se řešilo také to, že vytlačila jinou závodnici z trati.

Mnohonásobná vítězka cyklistických závodů Hannah Arensmanová na stejném podniku skončila na čtvrtém místě a byla z toho natolik konsternovaná, že se následně rozhodla s cyklistikou nadobro skončit. „Během několika posledních let jsem musela závodit proti mužským cyklistům v ženských závodech," zněla část odůvodnění jejího odchodu do sportovního důchodu.

„Začalo mě to stále více odrazovat od tvrdého tréninku, jen abych pak musel prohrát s mužem, který podstoupil hormonální terapii, ale jeho fyziologie mu dává nade mnou zjevnou výhodu bez ohledu na to, jak tvrdě trénuji," dodala tehdy Arensmanová.

Reklama

Související témata: