Hlavní obsah

Přineste nosítka! Transgender hokejový turnaj skončil otřesem mozku biologické ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem listopadu se pod záštitou zámořské NHL odehrál ve Wisconsinu tzv. All-Trans Draft Tournament, tedy hokejový turnaj pro všechny trans a ne-binární hráče. I když měla být akce slušně mediálně pokrytá, zpráv o ní je poskrovnu. Přesto se objevila jedna, která vzbudila rozruch. Transgender hokejista, tedy biologická žena, byl sražen transgender hokejistkou, tedy biologickým mužem, tak, že musel být převezen do nemocnice, kde mu byl diagnostikován otřes mozku.

Foto: @NHL, Twitter

Turnaj transgender a nebinárních hráčů se uskutečnil pod záštitou NHL.

Článek

Twitterový účet NHL koncem listopadu informoval o konání hokejového turnaje pro všechny transgender a nebinární hráče, který se konal pod záštitou nejlepší ligy světa. Turnaje se zúčastnilo prý kolem 80 osob.

Nyní se však objevily informace, které byly dosud skryty. Během jednoho ze zápasu, mezi týmy „Black" a „Pink", totiž došlo k nepříjemnému střetu dvou hráčů, po němž jeden z nich skončil s otřesem mozku v nemocnici. Záběry inkriminovaného momentu se objevily na sociálních sítích.

Hráč s číslem 91 z Černého týmu, který se popsal jako FTM (female-to-male) hráč, tedy hráč, který prošel změnou z ženy na muže, byl při výjezdu z trestné lavice podražen mnohem větším protihráčem z týmu růžových, který vystupuje jako bisexuální transgender žena, tedy původně biologický muž.

Nehoda zpočátku nevypadala nijak vážně, ale velikostní a hmotnostní rozdíl mezi oběma hráči byl tak velký, že náraz do mantinelu způsobil biologické ženě otřes mozku, jak uvádí novinář Jonathan Kay. Po nárazu se kolem obou hráčů sjeli další a po chvilce někdo začal hystericky volat zdravotníka a nosítka.

Trvalo více něž 17 minut, než byl hráč Daniel Maki odvezen na nosítkách z ledu. K incidentu se poté sám vyjádřil na sociálních sítích. „Na turnaji jsem prožil úžasné chvíle. V jednu chvíli jsem však byl v držení puku a velmi podivně jsem spadl a narazil do mantinelu. Poté jsem potřeboval lékařskou péči, abych se ujistil, že končetiny a krční páteř jsou v pořádku," uvedl. Ze srážky tedy nikoho neobvinil, ale to stejně nezabránilo diskusi, zda je toto soupeření transgender mužů a žen mezi sebou bezpečné.

V turnaji zvítězil tým Růžových, kde převažovali biologičtí muži, tedy transgender hráčky. Minimálně čtyři z nich byli podle Kaye o mnoho vyšší a mohutnější než hráči Černého týmu.

Reklama