Hlavní obsah

UCI neudělí neutrální status dvěma ruským olympijským medailistkám na dráze

Mezinárodní cyklistická unie UCI nepustí do závodů dvojici ruských dráhařek Anastasii Vojnovovou a Mariju Novolodskou, protože porušují podmínky neutrality stanovené kvůli válce na Ukrajině. Medailistky z olympijských her v Tokiu nebudou smět startovat na mistrovství světa, které se uskuteční v srpnu v Glasgow.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Ode dneška platná úprava podmínek, které UCI stanovila na začátku května pro cyklisty z Ruska a Běloruska, výslovně vyžaduje naprosté dodržování neutrality od počátku války na Ukrajině. Neutrální status bude podle zpřísněných pravidel odepřen všem, kteří mají nebo měli smlouvu s ruskou nebo běloruskou armádou či vyjádřili podporu válce v rozhovorech či na sociálních sítích. Do závodů UCI nesmí ani ti, kteří se zúčastnili proválečných demonstrací či použili symbol Z.

UCI nespecifikovala, které pravidlo obě dráhařky porušily. Třicetiletá několikanásobná mistryně světa Vojnovová získala v Tokiu bronz v týmovém sprintu, v němž má i stříbro z Ria de Janeiro. O pět let mladší Novolodská byla v Tokiu třetí v madisonu.

Neutrální status naopak získali Gleb Syrica, který závodí na silnici za stáj Astana, a biker Aleksej Medveděv.

Reklama

Související témata: