Hlavní obsah

UCI trestala cyklistický tým za podvod, mechanička předstírala, že je závodnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potrestala americký ženský tým Cynisca Cycling a jeho členy za podvod na loňském závodu v Belgii. Mechanička stáje se před startem převlékla za jezdkyni, aby stáj splnila požadavek na minimální počet účastnic závodu.

Foto: Profimedia.cz

UCI potrestala americký ženský tým Cynisca Cycling (ilustrační foto)

Článek

Tým Cynisca Cycling měl pro červencový závod Argenta Classic k dispozici jen čtyři zdravé jezdkyně. Protože však k účasti na startu bylo podle pravidel potřeba pět cyklistek, tehdejší sportovní ředitel Danny Van Haute podle UCI navedl mechaničku týmu k tomu, aby se převlékla do cyklistického a s rouškou na ústech se přihlásila na startu. Závod už poté absolvovat nemusela.

„I když byly schopny nastoupit do závodu jen čtyři jezdkyně, někteří členové týmu se účastnili podvodu. Pokusili se oklamat rozhodčí, aby uvěřili, že pátá jezdkyně je přítomna a může se startovat,“ uvedla UCI v prohlášení na webu.

Bývalý cyklista a účastník olympijských her v Los Angeles 1984 Van Haute dostal jako organizátor podvodu zákaz působení v cyklistice do konce roku 2025, mechanička Moira Barrettová do letošního září. Tým byl vyřazen z dalšího závodu v kalendáři, do kterého byl přihlášen, a dostal nespecifikovanou pokutu. Čtyři jezdkyně podílející se na podvodu vyvázly s napomenutím.

Reklama

Související témata: