Hlavní obsah

Vacek si zkusil roli lídra. Vžil jsem se do ní a dostávám se do formy, pochvaluje si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle sezona nejspíš rozhodne o tom, jestli z něj bude týmový lídr, nebo domestik. Cyklista Mathias Vacek si novou roli poprvé vyzkoušel na závodech v Austrálii. „Dokázal jsem se s pozicí lídra vyrovnat a už jsem se do toho i vžil,“ popisuje v rozhovoru poskytnutém agenturou Sportegy 21letý závodník americké stáje Lidl-Trek.

Foto: Michal Červený

Mathias Vacek na archivním snímku

Článek

Ve World Tour odstartoval svou druhou sezonu. V Austrálii na Tour Down Under vyjel desáté nebo dvanácté místo v etapě, na klasice Surf Coast pak skončil patnáctý. „Jsem hodně spokojený, hlavně všechno proběhlo tak, jak mělo. Bez pádů a nějakých větších problémů. Už si myslím, že se dostávám do výborné formy,“ liboval si Vacek.

V únoru se přesunul do Portugalska. „Tam jsme měli nabitý tým a ani terén nebyl pro mě, takže jsem byl spíše pomocník pro Harta, Stuyvena a Theunse,“ líčil rodák z Berouna, kterému se však vydařila časovka, kde skončil sedmnáctý. „Ukázal jsem jeden ze svých nejlepších výkonů, takže paráda. Snad to takhle půjde dál,“ doufá.

V neděli ho čeká belgická klasika Kuurne-Brusel-Kuurne a potom už slavný italský závod Strade Bianche. „Ještě mi v klasikách chybí zkušenost, ale budu se co nejvíc snažit pomoct ostatním, abychom si na velkých klasikách připsali vítězství jako tým. Těším se na ně,“ usmál se.

Roli lídra by měl dostat na menších klasikách. „Snad dostanu šanci, chci toho využít,“ pokračoval mladší ze sourozenecké dvojice cyklistů. Jeho o dva roky starší bratr Karel nedávno podepsal smlouvu ve španělském Burgosu.

„Ulevilo se určitě nám oběma, protože když byl brácha ve stresu, tak jsem to prožíval s ním. Jsem rád, že podepsal v Burgosu, a doufám, že se letos ještě více ukáže. Myslím si, že to bude pro bráchu rozhodující rok, a věřím, že ho zvládne,“ vzkázal Mathias svému sourozenci.

Společně by se mohli potkat na závěr sezony na Vueltě, která by pro Mathiase Vacka byla první Grand Tour kariéry. „Samozřejmě by bylo skvělé, kdybychom se tam potkali, a věřím, že to bude letos realita. Člověk ale musí být ve výborné formě, aby byl nominován na Vueltu, takže se snažím celou sezonu, abych byl co nejlépe připravený na všechny závody,“ uzavřel talentovaný cyklista.

Reklama

Související témata: