Hlavní obsah

UCI upravila bodový systém hodnocení závodů, za Grand Tours získají týmy víc

Mezinárodní cyklistická unie upravila bodový systém hodnocení závodů, podle něhož stáje postupují nebo sestupují z elitní kategorie WorldTour. Větší váhu než dosud budou mít etapová vítězství a celkový triumf na triu závodů Grand Tours, více bodů se bude nově udělovat i za úspěchy na pětici takzvaných monumentů.

Primož Roglič (vlevo) vyhrál Critérium du Cauphiné. Ilustrační foto

Článek

Vedení UCI změnou zareagovalo na kritiku cyklistů a týmů. Těm se nelíbilo, že více bodů než za úspěchy na Tour de France, Giru d'Italia a Vueltě či na prestižních jednorázových závodech Milán-Sanremo, Kolem Flander, Paříž-Roubaix, Lutych-Bastogne-Lutych a Kolem Lombardie bylo možné získat i na závodech druhé či třetí kategorie UCI.

Za etapový vavřín na Tour de France se bude nově udělovat 210 bodů místo 120, za triumf na monumentu bude připsáno 800 místo 500 bodů. Do žebříčku se navíc budou započítávat body dvaceti nejlepších jezdců týmu, dosud se počítala jen desítka. Navýšený bude i bodový příděl za závody na olympijských hrách či mistrovství světa.

Licence stájí pro WorldTour se obnovuje každé tři roky. Týmy elitní kategorie mají automaticky jisté pozvánky na nejdůležitější závody. Po uplynulé sezoně, kdy skončil tříletý cyklus, sestoupily do nižší divize ProContinental belgická stáj Lotto-Soudal a Israel-Premier Tech se čtyřnásobným vítězem Tour Chrisem Froomem. Díky zvláštní dohodě ale bude moci Israel-Premier Tech i v příštím roce startovat na elitních závodech včetně Grand Tours.

Reklama

Související témata: