Hlavní obsah

V Paříži potřetí za sebou zvítězil Belgičan. Vingegaard si dojel pro celkovou korunovaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potřetí za sebou vyhrál belgický cyklista poslední etapu Tour de France. Docela nečekaně to ale letos byl 25letý debutant Jordi Meeus ze stáje Bora-hansgrohe. Dán Jonas Vingegaard bez problémů dovezl do cíle žlutý trikot lídra závodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 21. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Na pařížské cílové pásce při spurtu za drobného deště na mokrých kostkách Meeus těsně předčil krajana Jaspera Philipsena, který se tak nedočkal pátého triumfu v letošním ročníku, ale druhým místem pečetil své prvenství v bodovací soutěži.

Celý peloton přijel do francouzské metropole pohromadě, takže cekové vedení udržel Vingegaard, který jako čtrnáctý cyklista v historii dokázal obhájit prvenství v nejslavnějším etapovém závodě na světě. Jeho náskok 7,5 minuty je nejvyšší za posledních devět let. „Byly to náročné tři týdny, ale uteklo to děsně rychle," prohlásil Vingegaard, který v poslední třetině závodu nekompromisně pokořil Slovince Tadeje Pogačara.

„Hodně si vážím naší rivality, Tadej je super chlap. Snad v budoucnu ještě poměříme síly, určitě se na naše soupeření dá koukat," pousmál se Vingegaard, jenž Slovinci první zásadní úder zasadil v časovce, aby o den později využil krize soupeře v královské 17. etapě a Tour definitivně ovládl.

Potvrzení druhého triumfu 26letého Dána bylo už jen formalitou, protože v závěrečné etapě Tour se na celkové pořadí tradičně neútočí. Není divu, prakticky všechny tajenky byly rozluštěny. Bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let znovu připadl Pogačarovi, od začátku ho nikomu nepůjčil. O puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře už nemohl přijít Ital Giulio Ciccone.

Jednadvacátý díl letošního závodu měl skutečně ceremoniální charakter. Závodilo se až v závěrečných kilometrech, kdy bylo ve hře prestižní vítězství na pařížské třídě Champs Élysées. Pokusy o únik při okruzích městem měly jen jepičí charakter.

Poslední šanci tak měli spurteři, ale Philipsenovi nevyšel pokus pátým letošním triumfem napodobit kousek Brita Marka Cavendishe, který jako jediný v tomto století vyhrál tolik etap na jedné Tour. Jiného Belgičana, Meeuse určila cílová fotografie za vítěze.

„Kolegové z týmu to pro mě rozjeli skvěle, pak už to bylo jen o tom, jestli mi vydrží nohy a budu mít i kapku štěstí. Všechno se sešlo," líčil Meeus, jenž orodloužil vítěznou sérii belgických jezdců na Champs Élysées. Loni tam závěrečnou etapu Tour ovládl Philipsen, v roce 2021 Wout van Aert, který letos odstoupil před 18. etapou kvůli blížícímu se narození syna. Otcem se pak stal hned v pátek.

Do cíle 110. ročníku nakonec dojelo 150 cyklistů. Vingegaard poslední metry Tour dojížděl obklopen kolegy ze stáje Jumbo-Visma, v cíli na něj s nadšením čekala manželka Trine a dvouletá dcera Frida. Obě symbolicky ve žlutém. „Chci být nejen dobrý cyklista, ale i skvělý otec," uvedl dánský cyklista, jenž se chystá jet už za měsíc Vueltu.

Příští rok nejspíš zaútočí na hattrick na Tour, čímž by napodobil kousek Brita Chrise Froomea z let 2015 až 2017. „Tenhle závod je pro mě něco speciálního, je největší na světě. A pravděpodobně se ho pokusím vyhrát znovu," prozradil Vingegaard.

Cyklistický etapový závod Tour de France - závěrečná 21. etapa (Saint-Quentin-en-Yvelines - Paříž, 115,5 km).
1. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe) 2:56:13
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
3. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla)
4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
5. Bol (Niz./Astana)
6. Girmay (Erit./Intermaché-Circus-Wanty) všichni stejný čas
Konečné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 82:05:42
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:29
3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:56
4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:23
5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -13:17
6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27
Bodovací soutěž (zelený trikot):
1. Philipsen 377
2. Pedersen 258
3. Coquard (Fr./Cofidis) 203
Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot):
1. Ciccone (It./Lidl-Trek) 106
2. Gall (Rak./AG2R-Citroën) 92
3. Vingegaard 89
Mladí jezdci (bílý trikot):
1. Pogačar 82:13:11
2. Rodríguez -5:48
3. Gall -8:40
Týmy:
1. Jumbo-Visma 247:26:17
2. SAE Emirates -7:13
3. Bahrain Victorious -22:01

Reklama

Související témata: