Hlavní obsah

Van der Poel vyhrál poprvé v kariéře cyklistický monument Paříž-Roubaix

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel zvítězil ve 120. ročníku tradičního závodu Paříž-Roubaix. Osmadvacetiletému jezdci stáje Alpecin-Deceuninck v závěru nahrál defekt velkého rivala Wouta van Aerta a do cíle na velodromu v Roubaix dojel osamoceně, navíc v nejrychlejším čase historie. Trasu 256,6 km, z níž 54,5 km vedlo po kostkách, zvládl průměrnou rychlostí 46,8 km/h za 5:28:41 hodin. Slavný monument přezdívaný Peklo severu vyhrál poprvé v kariéře.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Mathieu van der Poel zvítězil ve 120. ročníku tradičního závodu Paříž-Roubaix.

Článek

Úspěšný den týmu Alpecin-Deceuninck podtrhl Jasper Philipsen, který v závěrečném souboji na velodromu za sebou udržel smolaře Van Aerta. Belgický jezdec stáje Jumbo-Visma se musel spokojit se třetím místem. Za Van der Poelem zaostali o 46 sekund.

Nejlepší z českých cyklistů na startu Mathias Vacek obsadil při debutu v "Pekle severu" 67. místo s odstupem 11:58 minuty na vítěze. Zkušený Zdeněk Štybar, jenž v letech 2015 a 2017 skončil ve slavném závodu druhý, dojel zhruba o minutu za ním na 79. pozici.

Všichni tři medailisté byli součástí úniku sedmičlenné skupiny, která se zhruba 50 kilometrů před cílem usadila v čele závodu. Van Aert se pokusil o rozhodující nástup na kostkách 15 km před koncem, vzápětí ho ale zastavil defekt zadního kola. Osamoceně se tak v čele ocitl Van der Poel, který jako jediný na jeho útok dokázal zareagovat, a pozici už s přehledem uhájil.

V této sezoně oslavil pětinásobný mistr světa v cyklokrosu už druhé vítězství v monumentu. V Roubaix dnes navázal na březnový triumf v závodu Milán - San Remo, který ovládl 62 let po svém dědovi Raymondu Poulidorovi.

Na trati jako obvykle nebyla na dlážděných úsecích nouze o karamboly. Po pádech závod nedokončili mimo jiné obhájce loňského prvenství Dylan van Baarle či trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Na zemi v závěru skončil po kolizi s Van der Poelem i německý cyklista John Degenkolb.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 256,6 km:
1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 5:28:41
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -46
4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)
6. Ganna (It./Ineos Grenadiers) všichni -50
...67. M. VACEK (ČR/Trek-Segafredo) -11:58
79. ŠTYBAR (ČR/Jayco AIUIa) -12:55
BITTNER (ČR/DSM) nedokončil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.