Hlavní obsah

Vítěz Kwiatkowski zajel životní kopec, Pogačar umazal osm sekund ze ztráty na žlutý trikot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Má doma duhový trikot mistra světa, před třemi lety už zažil vítěznou etapu Tour de France, přesto lze prvenství 33letého polského cyklisty Michala Kwiatkowského ze stáje Ineos ve 13. etapě letošního etapového závodu označit za nečekané.

Sestřih 13. etapy cyklistické Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

V den státního svátku pořádající země připomínajícího pád Bastily cyklisty čekala 138 kilometrů dlouhá trasa, která po startu z Chatillon-sur-Chalaronne a dlouhém rovinatém úseku vrcholila dlouhým stoupáním do cíle na Grand Colombier.

Přes sedmnáct kilometrů měřící výšlap do nadmořské výšky 1501 metrů se sklonem místy až 9,2 procenta zvládl Kwiatkowski nejlépe. Ujel z potrhaného pelotonu třináct kilometrů před cílem a díky doslova životnímu vrchařskému výkonu protnul cílovou pásku první.

Polák využil toho, že se favorité navzájem hlídali i v prudké úvodní pasáži závěrečného kopce. V serpentinách stoupání na Grand Colombier se opřel do pedálů a vzdálil se všem.

Domestici stáje SAE přitom po celý den v podstatě neopustili čelo hlavní skupiny. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že připravují půdu pro velký útok Pogačara, který Tour ovládl v letech 2020 a 2021. A pokud by nastal, mohla by Kwiatkowského i více než minutová výhoda na favority vzít za své.

Jenže hvězdy do toho šláply teprve na posledních stovkách metrů, kdy už vítězný Polák nevěřícně kroutil v cíli hlavou, že mu úchvatné sólo přineslo etapový triumf. „Divil jsem se, že mě v úniku nechali tak dýchat, ale věděl jsem, že takovou šanci nechci pustit," říkal Kwiatkowski, jenž byl v cíli před druhým Belgičanem Maximem van Gilsem dříve o 47 sekund.

Nakonec v etapě třetí Tadej Pogačar (na Kwiatkowského ztratil padesát vteřin) nastoupil až v posledních třech stovkách metrů. Byl to Slovincův zdrcující nástup, dokázal s ním držet krok pouze Dán ve žlutém ze stáje Jumbo-Visma. Nakonec ale i Jonas Vingegaard přece jen maličko zaostal.

Pogačar na něj stihl najet osm vteřin (4 na trati a 4 jako bonus za umístění na pódiu), takže před víkendovým pokračováním závodu v Alpách ztrácí na obhájce vítězství už jen devět sekund. Nadcházející dvě horské etapy slibují pěkné drama a napínavý souboj o trikot lídra.

Krásné bitvy Pogačara s Vingegaardem. Příspěvek z pořadu Studio TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa (Chatillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier, 138 km):
1. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) 3:17:33
2. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -47
3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -50
4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -54
5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:03
6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:05
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 53:48:50
2. Pogačar -9
3. Hindley -2:51
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:48
5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -5:03
6. S. Yates (Brit./Jayco AIUIa) -5:04

Reklama

Související témata: