Hlavní obsah

Vítěz Tour de France Wiggins byl povýšen na rytíře

Londýn

Bradley Wiggins, který jako první britský cyklista letos vyhrál Tour de France, byl povýšen na rytíře. Spolu s ním královna Alžběta II. ocenila i další úspěšné reprezentanty z olympijských her v Londýně, kde Wiggins vyhrál časovku a získal už čtvrtou zlatou medaili v kariéře.

Foto: Sport.cz

Bradley Wiggins slaví svůj triumf na slavné Tour de France.

Článek

Stejnou zlatou sbírku má Ben Ainslie, nejúspěšnější jachtař v historii olympijských her, který rovněž obdržel titul Sir. Stejně byli oceněni výkonní ředitelé britské cyklistiky a veslování David Brailsford a David Tanner.

"Nikdy bych si nepomyslel, že ze mě bude rytíř. Je to neuvěřitelná pocta a těžko se na to zvyká. Bude to chvíli trvat," uvedl Wiggins, jenž byl letos vyhlášen britskou sportovní osobností roku.

Cyklistka Sarah Storeyová, která na paralympijských hrách vybojovala čtyři zlaté medaile, smí používat oslovení Dame.

Řád dostal i Murray

Na tradičním novoročním seznamu oceněných osobností jsou i další olympijští vítězové z Londýna. Sedmibojařka Jessica Ennisová, běžec Mo Farah, veslařka Katherine Graingerová a dráhová cyklistka Victoria Pendletonová získali titul komandér Řádu britského impéria. Nižší ocenění obdrželi například tenista Andy Murray, rovněž olympijský vítěz a šampión US Open, či dráhoví cyklisté Jason Kenny a Laura Trottová, z nichž jsou důstojníci Řádu britského impéria.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články