Hlavní obsah

Vítěz Vuelty Evenepoel vyhrál poprvé v kariéře i silniční závod na MS

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál po úniku poprvé v kariéře silniční závod na mistrovství světa. V australském Wollongongu navázal na triumf mezi juniory před čtyřmi lety v Innsbrucku. Stříbro získal Francouz Christophe Laporte, bronz Australan Michael Matthews. Zdeněk Štybar jako nejlepší z Čechů obsadil v 267 kilometrů dlouhém závodě 42. místo.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Belgický cyklista Remco Evenepoel slaví své vítězství na MS v australském Wollongongu.

Článek

"S tím závodem juniorů se tohle nedá zrovna moc srovnávat, tady se přece jen závodilo o tři hodiny déle. Je to vážně o mnoho tvrdší a náročnější. Jsem strašně moc šťastný za to, jak silné jsem měl dnes nohy. Tohle je splněný sen a skvělý konec velmi dlouhé sezony," řekl v rozhovoru krátce po závodě Evenepoel, Štybarův týmový kolega ze stáje Quick-Step-Alpha Vinyl.

Dvaadvacetiletý Evenepoel, jenž dokázal před dvěma týdny hned při prvním startu vyhrát Vueltu, setřásl posledního soupeře Alexeje Lucenka z Kazachstánu přibližně 25 kilometrů před cílem. Nastoupil při výjezdu do kopce nedlouho poté, co se oba odpoutali z vedoucí skupiny. Pole se zbývajícími favority mělo v tu chvíli dvouminutovou ztrátu.

"Jakmile jedete ve dvou, snažíte se většinou co nejdéle spolupracovat. Ale já jsem vcelku rychle získal pocit, že jsem silnější než Alexej. Na tomhle okruhu nebyl prostor zbytečně ztrácet čas," uvedl mladý Belgičan.

Pro zlato si pak Evenepoel, jenž už ve Wollongongu skončil třetí v časovce a rozšířil svou sbírku ze soubojů s chronometrem mezi elitou na MS na stříbro a dva bronzy, dojel s velkým přehledem a bez zaváhání.

"Když jsem pak vyjel naposledy ten kopec, bylo mi jasné, že už je, v uvozovkách, rozhodnuto, i když to bylo hrozně těžké a měl jsem pocit, že mi explodují nohy. Byl jsem informován o tom, jak můj náskok roste, což mě ještě čím dále více motivovalo a hnalo. Je to mistrovství světa a nechcete na této pozici ztratit ani sekundu, toužíte po duhovém trikotu šampiona," prohlásil Evenepoel, jenž ukončil historicky nejdelší čekání Belgie na zlato mezi mužskou elitou. Protáhlo se na deset let.

Pro titul si dojel s náskokem dvou minut a 21 sekund. Za ním jela ještě krátce před cílem pouze čtyřčlenná skupinka, jenže boj o medaile její členové protaktizovali a záhy se přihnala skupina s řadou velkých favoritů. V hromadném spurtu Laporte velmi těsně předčil Matthewse.

Trojnásobný světový šampion z let 2015 až 2017 Slovák Peter Sagan skončil sedmý, obhájce titulu z posledních dvou sezon Julian Alaphilippe z Francie byl jednapadesátý. Štybar dojel do cíle s tříminutovým mankem na vítěze. Michael Kukrle, který strávil většinu závodu ve skupině uprchlíků, obsadil 59. příčku. Poslední z Čechů Jan Hirt závod nedokončil.

Stejně dopadl i hvězdný Nizozemec Mathieu van der Poel, jenž byl předtím v noci zatčen po slovní potyčce v hotelu se dvěma nezletilými dívkami. Policie ho pak sice nad ránem propustila, samotný závod ale Van der Poel vzdal už po zhruba 35 kilometrech.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Wollongongu (Austrálie) - závod s hromadným startem
Muži (266,9 km)
1. Evenepoel (Belg.) 6:16:08
2. Laporte (Fr.)
3. Matthews (Austr.)
4. Van Aert (Belg.)
5. Trentin (It.)
6. Kristoff (Nor.)
7. P. Sagan (SR)
8. Bettiol (It.)
9. Hayter (Brit.)
10. Skjelmose Jensen (Dán.) všichni -2:21,...
42. Štybar -3:01
59. Kukrle -4:50
Hirt (všichni ČR) nedokončil

Reklama

Související témata: