Hlavní obsah

Vyhazov po životní sezoně. Pořádný šok, přiznává Karel Vacek. Místo našel ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklista Karel Vacek prožil pořádně pernou zimu. Ne snad kvůli přípravě na novou sezonu, ale zejména kvůli shánění nového angažmá. Ještě v prosinci si totiž myslel, že bude pokračovat v italské stáji Corratec. „Byl jsem si jistý,“ přiznal 23letý závodník. Jenže všechno je jinak. Vacek novou smlouvu nedostal a narychlo si musel najít nové místo. Bude jezdit za druhodivizní španělský Burgos BH.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Karel Vacek při závodě Giro Del Piemonte v Itálii

Článek

Z ničeho nic se ocitl bez práce. „Ještě na začátku prosince jsem žil v přesvědčení, že budu pokračovat. Nechci nijak machrovat, ale nemyslím, že bych si nezasloužil místo v týmu. Nebylo tam tolik lidí, kteří by měli dramaticky více bodů,“ líčil Vacek v rozhovoru pro server WeLoveCycling.

Vždyť měl za sebou životní sezonu, v níž zazářil zejména druhým místem v etapě na italském Giru. „Dělal jsem Corratecu dobré jméno, choval jsem se reprezentativně. Myslím, že zejména na Giru jsem přispěl k jeho zviditelnění,“ mínil rodák z Prahy. Očekávaná nabídka na prodloužení smlouvy ovšem nepřišla. „Pořádný šok. Nechtěli mě, ale musím to respektovat. Beru to tak, že cyklistika je byznys,“ říkal už smířeně Vacek.

„Zpočátku jsem byl hodně naštvaný. Ale nemělo smysl, abych se litoval a naříkal, že mě někdo podrazil. Ale najít řešení v prosinci není snadné. Prošel jsem si hodně těžkým obdobím. Byly to velké nervy. Roční pauza by prakticky znamenala konec. A končit po téhle sezoně jsem vážně nechtěl, “ poznamenal.

Během hledání nového zaměstnavatele ale nemohl zanevřít na trénink. „V prosinci je nutné sedět na kole spoustu hodin. A já jsem musel dřít sám. Strašný pocit. Ale nechtěl jsem to vzdát. Základ byl udržet disciplínu,“ popisoval Vacek. Na konci roku už týmy mají povětšinou uzavřené soupisky, ale jedno volné místo nakonec našel. „Měl jsem několik možností. Podmínky byly nejlepší v Burgosu,“ vysvětloval.

V průběhu sezony ho čekají převážně závody ve Španělsku. „Budu mít nejlepší závodní program v kariéře. Beru to jako obrovskou šanci ke zlepšení,“ liboval si. Pokusí se zabojovat i o místo na závěrečné Grand Tour roku, španělské Vueltě, na kterou Burgos coby domácí tým dostává pozvánky. „Je to pro mě velký cíl,“ prozradil.

Na Vueltě by se mohl potkat i se svým o dva roky mladším bratrem Mathiasem, který už působí ve worldtourovém týmu Lidl-Trek. „Celou dobu mě hnala touha splnit si velký sen a jednou jezdit s bráchou ve společném týmu. Nechci to vzdát. Jsem odhodlaný bojovat o smlouvu ve World Tour,“ zavelel Karel Vacek.

Reklama

Související témata: