Hlavní obsah

Hlavně aby drželo zdraví, přeje si biker Cink před olympijskou sezonou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biker Ondřej Cink má před sebou v mnoha ohledech důležitou sezonu. Je před ním čtvrtý start na olympijských hrách, v Paříži se přitom pod pěti kruhy představí dost možná naposledy, jak uvedl během dnešního setkání s novináři. Mistrovství světa v cross country se navíc pojede v Andoře, kde v minulosti dosáhl několika dobrých výsledků, a to včetně bronzu na MS v roce 2015. Hlavním přáním třiatřicetiletého závodníka zůstává pevné zdraví.

Foto: Pavel Křikava/Český svaz cyklistiky

Český biker Ondřej Cink na závodě Českého poháru v Touškově

Článek

Motivaci má velkou, podobně jako už loni, kdy toužil po návratu do nejužší světové špičky. V červnu v Leogangu se třetím místem vrátil ve Světovém poháru po dlouhých dvou letech na pódium, ale také zažil během sezony mnoho chvil, jimiž se spíše protrápil.

„Hlavní bude, až přijdou ty velké závody, aby drželo zdraví. Už loni jsem si prošel hodně zdravotními problémy, ale když jsem byl zdravý, tak bylo vidět, že to šlo. Pořád jsem byl schopný být v nejlepší světové desítce. Tak doufám, že to půjde i tento rok,“ přál si Cink.

Se zdravotními obtížemi se navíc potýkal i během zimy. „Už asi třetím rokem, jsem na to již trošku zvyklý. Tentokrát mě v prosinci na Mallorce postihlo koleno, které mě trápilo skoro dva měsíce, ale teď v lednu jsem měl soustředění na Kanárech, kde jsem o tom ještě trochu věděl, ale už jsem plnohodnotně trénoval. Nebylo to tedy ideální, ale teď už to vypadá dobře. Velké závody jsou pořád daleko, takže je stále dost času se připravit,“ řekl Cink.

Rád by prožil sezonu, jaká byla ta v roce 2021, kdy byl dokonce třetí v konečném pořadí SP. „Všechno včetně zimní přípravy mi tehdy vyšlo, včetně prvního ‚svěťáku‘, neměl jsem žádné problémy. A pak jsem se vezl na dobré vlně. Bylo by super, kdybych to zažil i teď. Co si budeme povídat - sport je hodně o hlavě. Takže ze začátku by to chtělo nějaký super výsledek, člověka to nakopne a pak se veze,“ uvedl Cink, jenž se vedle jiného potýkal v posledních letech s alergiemi.

„Tehdy (v roce 2022) mě to hodně sundalo a nebyl jsem schopný závodit. Ten moment to odstartoval, pak mě pronásledovaly vedle alergie i další problémy a nedokázal jsem se z toho vyhrabat. Loni už ta alergie byla lepší. Soustředím se teď jen na trénink a věřím, že to všechno klapne,“ dodal Cink.

Olympijskou sezonu vnímá přes vše, co již v kariéře zažil, jako výjimečnou. „Nevím, zda pojedu ještě pak na další olympiádu. Paříž bude zřejmě poslední. Nikdy jsem na olympiádě nezajel skvělý výsledek,“ konstatoval Cink.

Spokojený byl jen po OH v Londýně, kde slavně triumfoval Jaroslav Kulhavý. „Skončil jsem čtrnáctý, což byl tehdy pro mě super výsledek, byl jsem ještě mladý, třiadvacítkář. Pak už ty ambice na dalších olympiádách byly jiné. A nikde se mi to už nepovedlo. Když už to naposledy v Tokiu vypadalo nadějně na medaili, měl jsem technické problémy. Doufám, že v Paříži by to konečně mohlo vyjít na nějaký hezký výsledek. Pojedu tam samozřejmě pro medaili, ale i někde kolem pátého místa by to bylo fajn,“ nastínil své ambice.

Pokud Česko neztratí svoji pozici, je takřka jisté, že na startu bude právě Cink. „Co jsem se tak bavil s trenérem reprezentace Viktorem Zapletalem, moje místo je celkem dané. Ostatní jezdci v širší nominaci jsou hlavně proto, že kdyby se mi extrémně nedařilo nebo jsem měl nějaké zdravotní problémy, tak by mě nahradili. Myslím, že Viktor mi to naznačil i trošku s jistotou právě proto, abych měl čistou hlavu a mohl se na olympiádu soustředit, než abych ještě měsíc před hrami řešil nominační závody. Pro hlavu je to takhle určitě lepší,“ řekl Cink.

Vedle olympiády vyhlíží i MS v Andoře. „Dřív se mi tam hodně dařilo. I když poslední dva roky mi to tak dobře nevyšlo, mistrovství světa je určitě velký cíl. A nelze zapomínat na závody Světového poháru, hlavně ten v Novém Městě na Moravě. Dobře připravený chci být ale na všechny,“ ujistil.

V přípravě se po delší době vrátil ke cvičení v posilovně. „Poslední dobou jsem to trochu flákal. Přišla do toho i rodina, tak to bylo složitější. Ale vybavil jsem si sezonu 2021, kdy jsem to fakt nepodcenil, snažím se najet na stejný model a věřím, že mi to vyjde,“ řekl Cink, jenž si už také dostatečně osahal roli táty dcery Nely.

„Nemůžu ale zase říct, že jsem nechodil do posilovny jen kvůli tomu, že máme potomka. Spíš byl člověk celkově unavenější. Dnes ale vím, že cyklistika není jen o šlapání na kole. Je tam řada dalších věcí, které musíte dodržovat, pokud chcete být ve světové špičce,“ uvedl Cink.

První závod sezony ho čeká už o víkendu ve Španělsku. „Sejde se tam hned pěkná konkurence, budou tam Gaze, Pidcock, Valero… Takže pár jmen ze světové desítky. Je cítit, že je to ta olympijská sezona a všichni chtějí hned zkraje závodit. Závody budou asi hned na začátku pěkně našlapané. Pak budou další dva závody ve Španělsku, v březnu týden na Mallorce, pak závod ve Stupně a pak už ‚svěťák‘ v Brazílii,“ přiblížil Cink.

Reklama

Související témata:
Bike