Hlavní obsah

Vackův únik neuspěl, cyklistické mistrovství Evropy ovládl Laporte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odvážný pokus nevyšel. Český cyklista Mathias Vacek byl v silničním závodě mistrovství Evropy v Nizozemsku součástí pětičlenného úniku, který byl však dojetý 30 kilometrů před cílem. Vítězství slaví Francouz Christophe Laporte před týmovými kolegy z Jumbo-Visma Belgičanem van Aertem a Nizozemcem Kooijem.

Foto: Jaroslav Svoboda

Český cyklista Mathias Vacek na tréninku.

Článek

V závěrečný den šampionátu byly české barvy vidět. Navzdory tomu, že do závodu nastoupili jen dva Češi. „Bohužel nám do nominace zasáhlo na poslední chvíli onemocnění některých jezdců, takže jsme byli oslabeni,“ vysvětloval reprezentační trenér René Andrle.

Vacek strávil v závodě mužů skoro celý den v úniku. „Měli jsme plán, že pojedeme na Vacka a Matěj Zahálka mu zkusí co nejvíc pomoci, nebo že zkusíme trefit dobrý únik. Vyšla druhá varianta. Vacek tam byl od nějakého osmého kilometru a dojeli je až 30 kilometrů před cílem,“ líčil Andrle.

Jednadvacetiletý rodák z Berouna už se skupiny favoritů nechytil. „Závěr byl extrémně těžký a když je dojeli, bylo těžké se v té skupině udržet. Ale kluci jeli dobře, byli jsme vidět,“ chválil kouč.

Titul mistra Evropy vybojoval Francouz Christophe Laporte, který zaútočil 12 kilometrů před cílem a náskok těsně udržel.

V závodě juniorek se představila česká pětice Nela Kaňkovská, Kateřina Douděrová, Iva Kovaříková, Adéla Marková a Patricie Müllerová. Nejlepší byla čtrnáctá Douděrová, která na vítěznou Belgičanku Fleur Moorsovou ztratila 14 sekund, Kaňkovská dojela 22.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Coevordenu (Nizozemsko) - závod s hromadným startem:
Muži elite (199,8 km):
1. Laporte (Fr.) 4:15:50
2. Van Aert (Belg.)
3. Kooij (Niz.) všichni stejný čas
...49. M. Zahálka -6:16
61. M. Vacek (oba ČR) -6:26.
Juniorky (69 km):
1. Moorsová (Belg.) 1:59:54
2. Venturelliová (It.) -2
3. Tabuová (Fr.) -7
...14. Douděrová -12
22. Kaňkovská -18
36. Marková -24
37. Kovaříková -31
58. Müllerová (všechny ČR) -1:28.
Související témata: