Hlavní obsah

Zbývá ti pár týdnů života, slyšel bývalý reprezentant. Ale hrdina z úniku na Roubaix se nevzdal

Nejedl, nebyl schopen chůze, trpěl nesnesitelnými bolestmi. Lékaři mu na začátku listopadu minulého roku zvěstovali, že ho čeká posledních pár týdnů života. Ale Luboš Lom, jeden z prvních českých cyklistů, který se prosadil do profesionálního pelotonu, se nevzdal a stejně jako na kole, se rve i o život. I díky nemalé podpoře veřejnosti, protože pojišťovna odmítla léčbu hradit...

Foto: Mafra/Nguyen Phuong Thao, Profimedia.cz

Luboš Lom na archivním snímku.

Článek

Nyní šestapadesátiletý Lom začínal s cyklistikou v devíti letech v tehdejší Lokomotivě Kladno, kam jej přivedl starší bratr. Postupně se přes oddíl v Příbrami dostal do pražské Dukly a následně do reprezentace. Opakovaně sbíral tuzemské tituly na dráze i silnici. A v roce 1988 startoval na olympijských hrách v Soulu. „Cyklistiku jsem miloval. Byla pro mě zábavou i prací," vykládal v jednom z rozhovorů kladenský rodák.

Po sametové revoluci se jako jeden z prvních československých cyklistů prosadil do profesionálního pelotonu a podepsal smlouvu v italském týmu Navigare. Připsal si celkem pět startů na Grand Tour. Třikrát absolvoval Giro d´Italia, dvakrát španělskou Vueltu. Jel i slavné klasiky, přičemž na Paříž-Roubaix se zapsal do dějin cyklistiky, když se v sezoně 1994 odhodlal k sólovému úniku dlouhému 134 kilometrů. Dosud jde o jeden z největších ataků cyklistické historie.

Foto: lubos-myelom9.webnode.cz

Luboš Lom na archivním snímku při závodu Paříž-Roubaix.

Lom si vypracoval až čtrnáctiminutový náskok. „Padal sníh, byly dva stupně nad nulou, děsná zima. Všude bláto. Ale vydržel jsem delší dobu, než všichni čekali. A pro tým šlo o skvělou reklamu," vzpomínal s odstupem let Lom, jak velké srdce bojovníka ukázal na nejvyhlášenější z jarních klasik.

Foto: lubos-myelom9.webnode.cz

Luboš Lom na archivním snímku z roku 1992 při Giro d'Italia.

Na problém upozornila bolest zad

Stejně bojovné srdce ukazuje i v posledních letech. Na Silvestra 2013 jej pekelně bolela záda. Žil v přesvědčení, že jde o důsledek jízdy na kole, na které nezanevřel ani po kariéře. Jenže série vyšetření odhalila, že má mnohočetný myelom, onkologické onemocnění kostní dřeně s průměrnou dobou dožití šest let.

Lom se však stejně jako na silnici či dráze během aktivní kariéry s nemocí pral. Čtyři roky chemoterapie a autologní transplantace kmenových buněk mu umožnily relativně normální život včetně plnění pracovních povinností či jízd na kole.

Jenže v srpnu 2018 pravidelné vyšetření odhalilo návrat onemocnění, které se následně rozšířilo do většiny kostí. Lom zažíval krutou a neutlumitelnou bolest. „Ani přes nasazení několika typů léčby se tátův stav nelepšil. Na začátku listopadu 2020 nám ošetřující lékař oznámil, že v Česku už další léčba neexistuje a odkázal nás na péči paliativního týmu s tím, že tátovi zbývá pár týdnů života," popisují těžkou situaci Lomovy dcery a manželka.

Foto: lubos-myelom9.webnode.cz

Luboš Lom na archivním snímku.

Naděje přišla ze Saska

Bývalý vynikající cyklista však neztrácel víru. Rodině se podařilo dostat až k lékaři z kliniky v Saské Kamenici. „Nabídl léčbu, která by mohla tátovi zachránit život. Na konci listopadu tak táta v Německu podstoupil první kolo navrhované léčby, které čeští lékaři v čele s ošetřujícím doktorem nedávali žádnou šanci na úspěch," vypravují nejbližší bývalého cyklistického reprezentanta.

„Nicméně tátův stav se po prvním cyklu chemoterapie a čtrnácti dnech hospitalizace výrazně zlepšil, a dokonce mohl odjet na Vánoce domů," popisuje zlepšení situace rodina Luboše Loma, který přitom v mezidobí nebyl schopný ani vstát z postele a jíst.

Luboš Lom začal být po třetím cyklu chemoterapie znovu soběstačný. A ve čtvrtek nastoupil k transplantaci kostní dřeně od příbuzného dárce.

Pojišťovna léčebnou alternativu zamítla

Milion tři sta tisíc korun na první cykly chemoterapie rodina uhradila z vlastních zdrojů, protože nebylo možné čekat třicet až šedesát dnů na vyjádření pojišťovny. Ta následně žádost rodiny o proplacení zamítla jako neopodstatněnou s pravděpodobně nulovým léčebným účinkem... Bývalý reprezentant nesplňoval ani formální podmínky pojišťovny pro úhradu transplantace, pro kterou nebyl v Česku indikován.

Foto: lubos-myelom9.webnode.cz

Luboš Lom na archivním snímku.

Rodina se tak rozhodla uspořádat veřejnou transparentní sbírku, jejíž podrobnosti jsou na webu lubos-myelom9.webnode.cz. Bývalí parťáci, současní reprezentanti i lidé zcela mimo sportovní dění se rozhodli pomoci. Během několika dnů se podařilo shromáždit částku potřebnou alespoň pro "první kolo" léčby.

„Všem patří obrovské poděkování. Nyní bude záležet, jak bude táta reagovat na transplantaci. Další finanční prostředky budou třeba na následnou lékařskou péči, a především další léčbu, jejíž detaily a finanční náročnost nyní můžeme však pouze odhadovat. Každopádně například v případě nutnosti léčby tak zvanou metodou CAR-T cells se jedná o vyšší jednotky milionů korun," vysvětlují nejbližší Luboše Loma, který má nyní naději, že vybojuje největší vítězství.

Reklama

Související témata: