Hlavní obsah

Zemřel komentátor Robert Bakalář, hlas Tour de France utichl

PRAHA

Nerozlučně patřil k slavné Tour de France, jeho hlas diváky provázel celými patnácti ročníky. Nyní cyklističtí fanoušci truchlí, ve středu ve čtyři hodiny ráno podlehl v 71 letech známý sportovní komentátor Robert Bakalář dlouhé a těžké nemoci. Řadu let pracoval v Československé televizi, později komentoval všechny významné cyklistické přenosy pro Eurosport.

Foto: ČTK

Robert Bakalář

Článek

Informaci o smrti známého komentátora Sport.cz potvrdil jeho kolega z redakce Eurosportu Jan Homolka. "Poslední dva měsíce mu nebylo moc dobře, ale stále se snažil být optimistický. Nikdy si nic vážného nepřipouštěl, těšil se hlavně na Tour de France," řekl.

Jednasedmdesátiletý Bakalář komentováním slavného závodu strávil i 5 až 6 hodin denně, což pro něj bylo mimořádně náročné. Vinou špatného zdravotního stavu Bakalář nedávno odmítl i pozvání k rozhovoru do rádia. "Měl přijít, ale nakonec se omluvil s tím, že je mu hodně špatně," prozradil Homolka.

Robert Bakalář (vpravo) v objetí s francouzským cyklistou Miguelem Martinezem, který mu předal dárek k 65. narozeninámfoto: ČTK/Michal Doležal

Zpráva zarmoutila vedle fanoušků i samotné závodníky. Kondolenci na sociální síti Twitter již napsal také jediný český účastník letošní Tour Roman Kreuziger. „Vstal jsem a slyšel velmi špatnou a smutnou zprávu o skvělém člověku Robertu Bakaláři, který už není mezi námi! Všem nám bude chybět! Odpočívej v pokoji,“ vzkázal Kreuziger.

Cyklistice se Bakalář jako novinář věnoval od roku 1965 a byl také jedním z průkopníků přímých přenosů. Na Eurosportu v posledních letech komentoval všechny významné cyklistické přenosy. Byl též tváří mnoha cyklistických akcí, spoluzaložil a šéfoval exhibičním Pražským schodům a podporoval také seriál závodů na horských kolech Kolo pro život.

Neopakovatelný styl komentování 

Napsal několik knih o cyklistice a ke svým komentářům často přidával celou řadu doplňujících informací, za kterými byly hodiny příprav. „Přátelé si dělají legraci, že mám místo hlavy kolo a já jim musím dát částečně za pravdu. Někdy si tak opravdu připadám,“ řekl Robert Bakalář jen před pár měsíci v rozhovoru pro Český rozhlas.

Velkou soustrast nad odchodem komentátora vyjadřují v redakci české verze Eurosportu, kde Bakalář pracoval naposledy. "Opustil pozemský peloton a zbude po něm mezera. Jeho energický přístup k životu a všedním problémům byl i po sedmdesátce neuvěřitelný a jeho neopakovatelný styl komentování byl jedním ze symbolů našeho vysílání," píše v prohlášení vedoucí redakce Eurosportu Michal Šíma.

Reklama

Související témata: