Hlavní obsah

Mladík dostal mrtvici, hrál 22 hodin denně na mobilu

Peking/Praha

Hraní počítačových her je zábava, v posledních letech se jím dají vydělat i nemalé peníze. Nic by se ale nemělo přehánět. Přesvědčil se o tom patnáctiletý chlapec z Číny Siao Pin, který hraním na mobilu trávil až 22 hodin denně. Zanedbával přitom stravu i pravidelný spánek a vše vyústilo až v mozkovou mrtvici a ochrnutí levé části těla. „Zavřel se v pokoji a zatemnil okna, neměli jsme tušení, co tam dělá,“ řekla čínským médiím chlapcova matka. Příčina jeho kolapsu vyšla najevo, až když bylo pozdě.

Foto: Sport.cz

EEriness MARVO - ilustrační foto.

Článek

Jak píše britský server Givemesport, patnáctiletý chlapec Siao Pin dostal od rodičů chytrý telefon pro studijní účely. Hoch se ale se zařízením rozhodl naložit po svém a pustil se do hraní kompetitivních her.

Jeho matka Meng Pin přiznala, že o synově nové zálibě neměla nejmenší ponětí. Že něco není v pořádku, ale přece jen tušit mohla, protože dle jejích slov byl chlapec zamčený v pokoji a ven vycházel jen tehdy, když si zpoza dveří vyzvedával jídlo. Svým rodičům tvrdil, že dohání zameškané hodiny ve škole způsobené karanténou.

Po měsíci takovéhoto režimu objevil chlapce otec zkolabovaného, jak kulhá u postele. A lékaři neměli dobrou zprávu. Chlapec utrpěl mozkovou mrtvici a celá jeho levá část těla ochrnula včetně obličeje. Podle doktorů k tomu došlo v důsledku nedostatečného spánku a špatné stravy.

Prevence mentálního i fyzického zdraví u hráčů počítačových her se v esportové komunitě stává čím dál diskutovanějším tématem. Problémy spojené s hraním kompetitivních her se netýkají pouze profesionálů, ale i amatérských plejerů. V důsledku rostoucích případů zdravotních komplikací spojených s gamingem nemálo profesionálních organizací v poslední době angažuje ve svých týmech zdravotníky a otevírá specializovaná zdravotnická centra. Jejich cílem je obdobným problémům předcházet.

Reklama