Hlavní obsah

Trofej putuje do Evropy. FunPlus Phoenix jsou vítězem Valorant Masters

Zlatý hřeb tohoto splitu, to bylo grandfinále mezi FunPlus Phoenix a Paper Rex. Narvané Fórum v Kodani o víkendu vítalo všechny hráče přicházející na stage, zatímco se schylovalo k novému šampionovi Masters. Na trůn usedli jeho noví majitelé, po pěti mapách trofej nad hlavu pozvedli hráči FPX!

Foto: PLAYzone

FunPlus Phoenix slaví, jsou vítězem Valorant Masters.

Článek

Na turnaji nebyl tým, který by si prošel obtížnější cestou než FunPlus Phoenix. Do Kodaně přijeli s náhradníky, protože dva členové sestavy měli problém s vízy. Přesto se dokázali udržet ve hře a přes lower bracket to dopracovali až do samotného grandfinále. Překonali tak rekord odehraných kol na mezinárodních soutěžích, více než pětsetkrát čelili nepříteli a ve většině případů ho srazili na kolena. Od trofeje je dělil ten nejsilnější z nich, celek až z jihovýchodní Asie, Paper Rex.

Šok přišel hned na první mapě, kdy díky pilné přípravě Kyryla „ANGE1" Karasova zneutralizovali agresivitu soupeře a doslova jej zdecimovali poměrem 13:3 na jejich vlastním výběru. Andrey „Shao" Kiprsky opět zářil a jeho muška neměla chybu. Následný Icebox jsme v podání PRX ještě na turnaji neviděli, takže opět jsme byli svědky parádní show. Navíc Jing Jie „Jinggg" Wang rozjásal publikum jediným acem v grandfinále a dostal se do čela tabulky produktivity. Skóre bylo srovnáno a začínalo se nanovo.

Nejdůležitější mapa Fracture byla na řadě jako třetí. Fénixové vlétli do zápasu a ujali se vedení, které ale po timeoutu singapurský soupeř hned dotáhl. V druhé polovině však Benedict „Benkai" Tan a spol. nestačili a opět ztráceli. Tentokrát ale nesměli chybovat, proto se na Havenu začalo opět dít představení, které hrálo do karet právě jedničce APAC regionu. A když bylo potřeba, Aaron „mindfreak" Leonhart provedl zásadní clutch. Opět bylo vyrovnáno a ke králům tohoto Masters vedla cesta přes pátou mapu Breeze.

Závěrečná mapa se stala zároveň tou nejvyrovnanější. Chvíli to trvalo, než PRX zprovoznili svou kompozici, ale nakonec poměrně efektivně fungovala. Jenže na pódiu byli ti nejlepší hráči světa, kteří recept najít umí. Disciplína a klid, proti naprostému chaosu a zmatku nakonec zvítězil, ale nebýt Dmitrye „SUYGETSU" Ilyushina, tak je možná všechno jinak. Neskutečným činem ukončil mapu, zápas, celé Masters a mohl se konečně radovat. FunPlus Phoenix získávají po senzační LB jízdě světový titul!

Trofej tedy zůstává v Evropě a nebude se tedy stěhovat na jiný kontinent, jako tomu bylo minule. Vítězové si odnáší také téměř 5 milionů korun. Pro jihovýchodní Asii je druhé místo Paper Rex i tak velkým historickým okamžikem. Letos už zbývá jediné, samotný světový šampionát, který letos zamíří do Istanbulu!

Reklama

Související témata: