Hlavní obsah

Vyšetření očí pomocí CS:GO a FIFA? Speciální test pomáhá esportovcům zlepšit výkon

Na poli esportu je Česko v posledních letech na vzestupu a české týmy už sklízí úspěchy i na mezinárodní scéně. Mimořádným úspěchům však předchází náročný trénink, který může mimo jiné negativně ovlivnit také zrak hráčů. Proto esportová organizace Entropiq spustila projekt Gamer Eye Test, který zvyšuje povědomí o nutnosti pravidelného testování zraku a jeho vlivu na herní výkonnost.

Esportová organizace Entropiq spustila projekt Gamer Eye Test

 
Článek

„Naše společnost chce oslovovat lidi, kteří ještě o své vadě zraku ještě ani neví a přesvědčit je, aby si nechali zrak změřit a tím jim pomáhat zlepšovat jejich život. Takto jsme podchytili vloni například řidiče, pro které je zrak naprosto klíčovým smyslem. Komunita hráčů je specifická a svůj zrak zatěžuje ze všech mladých lidí nejvíce. Věříme, že tohle je cesta, jak být blíž zejména mladší generaci, která obecně tíhne k většímu užívání elektronických zařízení," říká ředitelka marketingu GrandOptical Anna Davidková.

CEO Entropiqu, Daniel Kloud, vidí celou spolupráci jako možnost upozornit hráčskou komunitu na důležitost včasné péče o zrak: „Spojit síly s GrandOptical jsme se rozhodli proto, že vždycky rádi podpoříme dobrou věc. Máme pocit, že téma péče o zrak je jak u esportovců, tak i u běžných hráčů podceňované a je třeba ho dostat víc na světlo."

Maximální výkon hraje v každém profi sportu zásadní roli, a to samé dnes platí i u esportu. Týmy a hráči musí dbát na sebemenší detaily, proto do svých řad začleňují datové analytiky, psychology a další experty, kteří se starají o to, aby se hráči mohli zaměřit na podání 100% výkonu. Právě to vedlo ke spolupráci mezi Entropiq a optometristů z GrandOptical, kteří nabídli speciální zrakový test, jenž měl přímo během hraní odhalit potenciální slabiny jednotlivých hráčů, co se jejich vidění a reakcí týče.

Hráč Entropiqu testuje svůj zrak

Optometrista Martin Vokoun má na celou problematiku jasný názor: „Hráči si sice mohou pořídit nejvýkonnější sestavu – monitor s rychlou odezvou, nejcitlivější myš apod., ale to všechno je jim prakticky k ničemu, když jejich oči nefungují správně."

O co vlastně v testu jde a jak to funguje?

Gamer Eye Test byl vyvinut s cílem otestovat zrak hráčů během hraní her, které je živí. Test se zaměřil na dvě pro hráče zásadní oblasti. Nejprve se měřila zraková ostrost – to je v běžném životě klasický test s písmenkovou tabulí v určité vzdálenosti. „My jsme ovšem chtěli v prostředí hráčům blízkém ukázat, jak i případná malá odchylka od dokonalého zraku může mít vliv na jejich výkonnost," doplňuje Martin Vokoun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Entropiq (@entropiqteam)

Celý test zasadili do hráčům známého prostředí hry FIFA 22, jen s tím rozdílem, že hráli z o něco větší než běžné vzdálenosti a testování probíhalo na speciálním přístroji, který během samotného hraní FIFA 22 měnil dioptrické čočky před hráčovým okem. Hráči tak měli příležitost si uvědomit, jak důležité je identifikovat varovné signály dříve, než se z nich stane trvalý problém. To je ostatně podle zkušenosti Martina Vokouna velmi běžné: „Pokud jde o mladé lidí, tak ti k nám většinou přijdou až ve chvíli, kdy je jejich problém už tak velký, že ho nemohou dále ignorovat." Svou zkušenost zhodnotil i Filip ‚RedgieBeardo' Tutko z týmu Entropiq.

„Pro mě to bylo pozitivní v tom, že se odhalily drobné vady a zjistilo se, že mám půl dioptrie a mohu to začít včas řešit."

Druhý test kontroloval kontrastní citlivost očí jednotlivých hráčů. Kontrastní citlivost oka je schopnost rozlišit objekt na jednobarevném pozadí – v tomto případě postavy oproti šedému pozadí. Specialisté z GrandOptical průběžně měnili nastavení kontrastu u hry Counter Strike: Global Offensive, což mělo za cíl ukázat hráčům, že i když jejich zraková ostrost je dokonalá, je důležité myslet i na další možné zrakové problémy, jako je snížená kontrastní citlivost. I ta by totiž po čase mohla negativně ovlivnit jejich reakční časy, a tím i jejich výkon.

Gamer Eye Test prokázal, že i aktivní vrcholoví esportoví hráči se setkávají se zrakovými potížemi, které mohou mít vliv na jejich výkon. Samotný test také potvrdil důležitost pravidelných zrakových prohlídek mezi profesionálními i volnočasovými hráči, aby byl potenciální problém odhalen dříve, než zanechá trvalé následky.

Reklama