Hlavní obsah

GLOSA: Domácí CS:GO scéna se otevřela světu. Ten jí na oplátku vyfoukl pohádkový finanční bonus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení domácího esportu slíbilo před startem nové sezony revoluci českého CS:GO. Tu doručilo na přelomu března a dubna, kdy se otevřely brány bratislavské NTC arény a odstartoval zcela nový formát kvalifikačního cyklu na tradiční vyvrcholení sezony v podobě brněnského MČR. S novým formátem a díky podpoře sponzorů nepřišel s akcí CS:GO Bratislava jen razantní nárůst finančního bonusu pro nejlepší týmy, ale také odklon od uzavřeného formátu česko-slovenského zápolení. Jedná se ale o dobrý krok pro tuzemskou scénu?

Foto: Peter Brichta/PLAYzone

Plejeři české organizace Sinners v akci během Tipsport CS:GO Bratislava.

Článek

Organizátoři MČR slibované změny přetavili o víkendu ve skutečnost. Na bratislavském turnaji se vedle čtyř nejlepších česko-slovenských týmů a dvou kvalifikantů představily také dvě zahraniční organizace - maďarský Budapes Five a norský Apeks.

Byl to právě druhý jmenovaný celek, který si nakonec z NTC arény přivezl domů pohár pro vítěze a také solidní odměnu půl milionu korun.

Pokud si organizátoři od přizvání zahraničních týmů slibovali zvýšení konkurence pro česko-slovenskou špičku a větší atraktivitu pro diváky, přání se jim vyplnilo.

Devětadvacátý tým světa Apeks se slovenským plejerem Stykem v sestavě byl pro česko-slovenské týmy nakonec možná až příliš tvrdým oříškem, neboť jediní Enterprise ho dokázali obrat alespoň o jednu mapu.

Sinners, v jejichž síle norskému celku rozhodně bylo možno vzdorovat, se nakonec s turnajem loučili poměrně jasnou finálovou porážkou 0:2.

Bratislavský turnaj tak ukázal dvě věci. Totiž, že nová zahraniční konkurence má jednoznačně kladný vliv na atraktivitu akce, neboť není vzhledem k dominanci Sinners předem jasné, kdo podnik ovládne.

Jenže zadruhé, pokud mělo štědré navýšení celkové dotace kvalifikačního cyklu MČR pomoct českým klubům k cestě vzhůru světovým žebříčkem, tak hned bratislavský event ukázal, že odklon od uzavřeného formátu by mohl být pro domácí CS:GO scénu kontraproduktivní.

Pokud by se i během dalších turnajů mělo opakovat to, že vítězství a největší bonus z turnaje uzme tým zvenčí, dojde k paradoxní situaci. Zahraniční organizace, které mají zvyšovat konkurenci pro domácí scénu, budou zároveň potenciální růst konkurenceschopnosti českých celků brzdit.

Reklama